Hera-atleet Thomas van Ophem (m) werd voor het eerst Nederlands kampioen bij het speerwerpen.
Hera-atleet Thomas van Ophem (m) werd voor het eerst Nederlands kampioen bij het speerwerpen. (Foto: Bjorn Parée)

Vier Hera-atleten op het podium bij NK atletiek

Sport

APELDOORN/ HEERHUGOWAARD - De atleten van de Heerhugowaardse atletiekvereniging AV Hera hebben afgelopen weekend goed geoogst tijdens het NK Atletiek in Apeldoorn. Jessica Schilder prolongeerde onbedreigd haar titel bij het kogelstoten, met als kers op de tijd haar vierde nationale record in evenveel wedstrijden. Speerwerper Thomas van Ophem veroverde zijn allereerste goud en de kersverse juniorenkampioenen Jeff Tesselaar en Sebastiaan Bonte presteerden bij de senioren eveneens uitstekend. Voor hen was er respectievelijk zilver bij het verspringen en brons bij het discuswerpen. 

Op kogelstootster Jessica Schilder staat momenteel geen maat. In eigen land is ze de onbetwiste nummer één. Voor haar waren de NK dan ook vooral bedoeld om warm te draaien voor de wereldkampioenschappen die over een kleine drie weken van start gaan in het Amerikaanse Eugene. In haar eerste poging kwam de bronzen medaillewinnares van het WK Indoor meteen tot 19,44 meter, maar nét onder het nationale record dat ze op 16 juni bij de Diamond League-wedstrijden in Oslo vestigde. Daarna volgden vier ongeldige pogingen, maar bij haar laatste kans wierp ze de kogel naar een indrukwekkende 19,68 meter. De 23-jarige Hera-atlete steeg daarmee naar de vierde plaats op de wereldranglijst van dit seizoen.

De 29-jarige Thomas van Ophem is met 80,70 meter weliswaar houder van het Nederlands record speerwerpen, maar hij werd nog niet eerder nationaal kampioen. In Apeldoorn maakte de Hera-atleet zijn favorietenrol waar met een beste worp van 73,15 meter, bijna drie meter verder dan de nummer twee.

Twee junioren van Hera presteerden boven verwachting goed op het NK voor senioren. Jeff Tesselaar (19) werd vorige week junioren verspringkampioen met 7,58 meter, precies de limiet voor de WK junioren. Zijn goede vorm trok Tesselaar door in Apeldoorn, want met een afstand van 7,54 meter won hij een prachtige zilveren plak, slechts acht centimeter van het goed. De eveneens pas 19-jarige Sebastiaan Bonte wierp zijn discus 55,67 meter ver en werd net als vorig jaar derde. Toen zou deze afstand zilver hebben opgeleverd, maar de concurrentie was deze keer sterker. 

Heerhugowaarder Tony van Diepen (uitkomend voor Haag Atletiek) is dit jaar sterk op de 800 meter, maar koos op het NK voor de 400 meter, waarop hij met name als onderdeel van de 4x400 meter estafetteploeg de internationale successen aaneenrijgt. De 26-jarige ‘Tony2Laps’ liep in de finale tegen diverse van zijn estafettemaatjes en eindigde met 46,47 seconden net naast het podium.

Ook andere Hera-atleten deden het naar behoren in Apeldoorn. Speerwerpster Noah Verduin (19) werd vorige week kampioene bij de junioren en behaalde bij de senioren een mooie zesde plaats met 47,90 meter. Discuswerpster Leonie Keppel (20) had dit jaar een fikse uitschieter van ruim 49 meter, maar wist dat trucje helaas niet te herhalen op het NK. Uiteindelijk werd ze netjes zevende met 44,02 meter. Voor sprintster Sandy Lundgren (27) waren de finales te hoog gegrepen, maar met 12,66 seconden op de 100 meter en 25,88 seconden op de 200 meter mag ze tevreden terugkijken op haar toernooi. 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ontmoetingsgroep De Horst gaat gewoon door in de zomer Algemeen 6 aug, 15:25
Afbeelding
Biljarten met De Grijze Duiven in Heerhugowaard Algemeen 6 aug, 10:20
Afbeelding
Familie en vrienden op vakantie? Zo blijf je verbonden deze zomer Algemeen 6 aug, 10:17
Afbeelding
Primeur: skeelerwedstrijd tijdens Tour de Waard Sport 5 aug, 15:21
Afbeelding
Obdamse kermis in De Brink belooft een feestje te worden Algemeen 5 aug, 11:00
Afbeelding
Wat is er de komende periode te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 5 aug, 10:02
Afbeelding
GGD Hollands Noorden start met Monkeypox-vaccinatiecampagne Algemeen 4 aug, 18:26
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 4 aug, 16:42
Afbeelding
Langedijk Waterrijk organiseert spektakelstuk ‘Gracht als beleving’ Algemeen 4 aug, 13:42
Afbeelding
Alice de Rooij dol op kinderboerderij ‘De Beestenboel’ Algemeen 4 aug, 13:40
Afbeelding
Rembrandts ‘De Nachtwacht’ te bewonderen in BuitenZorg Algemeen 4 aug, 11:11
Afbeelding
Twee keer brons voor Corjan Wijnands op World Police & Fire Games Sport 3 aug, 15:23
Afbeelding
Veelgoeds organiseert Vuurcirkel in Diepsmeerpark Algemeen 3 aug, 14:07
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief