Wielrenner Jens Beerepoot is klaar voor Tour de Waard in zijn eigen Heerhugowaard

Algemeen
Jens staat te popelen om in zijn eigen 'achtertuin' te kunnen koersen.
Jens staat te popelen om in zijn eigen 'achtertuin' te kunnen koersen. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Jens Beerepoot neemt zondag 21 augustus voor de tweede keer deel aan Tour de Waard. De geboren en getogen Heerhugowaarder deed al eens eerder mee bij de beloftes en heeft naar eigen zeggen ‘ongelooflijk veel zin’ om eindelijk weer de wielerronde door zijn eigen woonplaats te rijden.

Voor mij is plezier in het fietsen het allerbelangrijkst

Jens had voorheen niets met fietsen. “Hardlopen was mijn grote hobby. Bij atletiekvereniging Hera in Heerhugowaard. Crossen, daar hield ik van. Maar door verschillende blessures ben ik daarmee gestopt. Mijn ouders zijn fanatieke sporters. Beide zijn triatleet: zwemmen, fietsen en lopen. Zij adviseerden mij om te gaan fietsen. Dat advies heb ik van hen aangenomen. Eerst ben ik lid geworden van de lokale vereniging en later van BRC Kennemerland in Beverwijk. Ik wist natuurlijk niet waar ik aan begon. Fietsen is een individuele sport. In groepsverband rijden is leuk, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.’’

Koersen

Het fietsen beviel Jens goed. “Het begon met twee keer in de week trainen bij de vereniging en tegenwoordig maak ik natuurlijk zelf de nodige kilometers op de fiets. Ik werk overdag als procesmanager bij B&O Projectafbouw BV in Broek op Langedijk en na een dag hard werken is het heerlijk ontspannen om even de fiets te pakken en een paar uurtjes te fietsen. In het begin was ik nog tussen de twee en vijf uur bezig per avond, maar dat is nu iets minder geworden doordat ik efficiënter ben gaan trainen. Ik ben begonnen met wedstrijdfietsen op het strand; mijn eerste wedstrijd reed ik in 2017. Het jaar erop ben ik overgestapt naar het koersen op de weg. In mijn eerste drie races ging voor geen meter, maar wist ik uiteindelijk toch de finish te halen. Op zulke momenten voel je dat je eigenlijk te laat in de wielersport bent gestapt. Dan is het zaak om veel te trainen en zoveel mogelijk ervaring op te doen.’’


Hoewel hij uiteraard zijn stinkende best gaat doen, verwacht Jens niet dat hij in de top tien zal finishen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Ervaring

Die ervaring komt er door zoveel mogelijk deel te nemen aan wedstrijden. “Ik heb in de coronaperiode helaas niet veel kunnen koersen. De resultaten die ik boekte waren, als ik terugkijk, niet goed maar ook niet slecht. Ik krijg er steeds meer plezier in en daarom kijk ik er ook naar om uit in mijn eigen woonplaats mee te doen aan Tour de Waard. Ik ben nu echt klaar voor een mooie ronde, al verwacht ik niet dat in de top tien zal eindigen”, lacht Jens.

Voorbereiding

Om in Heerhugowaard goed voor de dag te kunnen komen rijdt Jens zondag 26 juni de Ronde van Warmenhuizen en zaterdag 2 juli de Ronde van Nibbixwoud. “Daarna ga ik nog een weekend naar Limburg om te trainen in de heuvels, gevolgd door een paar weken stevig trainen in de polder. Dan moet ik klaar zijn voor Tour de Waard. Ik heb erg veel zin in!” Naast het wegfietsen vindt Jens het leuk om te mountainbiken en op het strand te crossen. “Strandfietsen doe ik in de winter. Ik probeer jaarlijks in januari mee te doen aan de wedstrijd Egmond-Pier-Egmond. Dat heb ik al meerdere keren gedaan. Best zwaar maar absoluut een mooie uitdaging.”


Jens is blij om na de coronatijd eindelijk weer te kunnen koersen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Plezier

“Voor mij is het plezier in het fietsen het allerbelangrijkst. Het is een hobby en natuurlijk hoop je een keer een wedstrijd te winnen. Gelukkig valt het met de glijpartijen mee, ik heb er maar een paar gehad maar niets gebroken. Wel wat schaafwonden, maar daar is het bij gebleven.”

De 51e editie van de Tour de Waard staat zondag 21 augustus op het programma. Zie ook www.tourdewaard.nl

Hoewel hij uiteraard zijn stinkende best gaat doen, verwacht Jens niet dat hij in de top tien zal finishen.
Jens is blij om na de coronatijd eindelijk weer te kunnen koersen.