Skeeleraars stormen in hoge snelheid op de finishlijn af tijdens het NK inlineskate van 2022.
Skeeleraars stormen in hoge snelheid op de finishlijn af tijdens het NK inlineskate van 2022. (Foto: Aangeleverd)

Primeur: skeelerwedstrijd tijdens Tour de Waard

Sport

HEERHUGOWAARD - In 1963 had het buurtschap de Draai een natuurijsbaan en een ijsclub onder dezelfde naam. De belangstelling voor sport groeide samen met het aantal inwoners in Heerhugowaard. 

Tour de Waard organiseerde zijn eerste wedstrijd in 1969. Daarna werd in 1972 TC Omnisport opgericht voor het organiseren van fietstochten. In 1983 werd (Heerhugowaardse Schaats Club) HSC de Draai opgericht voor schaatsers, waar Co Zut, net als bij de andere verenigingen, zijn inbreng had. In 2017 werd samen met onder meer HSC de Draai de skeelervereniging Koggenwaard opgericht. Inmiddels zijn al deze verenigingen en stichtingen voor de sport van groot belang in de gemeente Dijk en Waard en haar omliggende gemeenten.

HSC de Draai is een schaatsvereniging met ambitie en is daarbij het hele jaar actief in de verschillende disciplines. Door de uitbreiding van de skeelerbaan de Koggenwaard, zijn er in de zomer nog meer mogelijkheden voor het sporten ontstaan. 

300 tot 350 leden

Een aantal volwassen zijn vanaf de oprichting en kinderen vanaf het jeugdschaatsen lid van de vereniging. Dit geeft de mogelijkheid van ontwikkeling en continuïteit in de vereniging. Daarbij zorgt het voor verjonging in het bestuur met nieuwe en moderne inzichten. Goede websites en informatie via sociale media dragen daartoe bij. De clubkleding geeft niet alleen een goede uitstraling, maar geeft ook het gevoel van gezamenlijk met je sport bezig zijn, wat voor velen een meerwaarde geeft. De saamhorigheid is zo sterk dat er huwelijks/relaties uit voortvloeide.

Evenementen

Er worden volop evenementen georganiseerd, zoals de WFT skeeler/fietstocht in april, skate4daages in juni, de open familiedag in oktober, bochtenclinics, vijftig of honderd ronden in het winterseizoen en een clubfamiliedag in februari. In de seizoenen worden regelmatig schaats/skeelerclinics, een schaatsdag op een andere ijsbaan, trainingskampen en wedstrijden georganiseerd. Zowel bij de wedstrijd als bij de recreant trainingsgroepen zijn de onderlinge banden hecht en organiseren zij regelmatig iets leuks met elkaar. Helaas zijn er de laatste jaren geen toertochten op natuurijs. Toch heeft het zijn aandacht, want de materialen liggen er voor klaar. Wanneer het kan zal het in een nieuwe opzet moeten gebeuren.

Jeugdschaatsen

In de winter vindt iedere zaterdagmorgen het jeugdschaatsen plaats op IJsbaan De Meent. Op de woensdagmiddag worden met de gezamenlijke schaatsverenigingen ouder/kind schaatslessen gegeven. In zomer wordt door zo’n zestig kinderen elke zaterdag gebruikgemaakt van het jeugdskeeleren op de skeelerbaan in Hensbroek. Daarbij wordt gelijktijdig een bootcamp gegeven voor de ouders/begeleiders van de kinderen.

Recreatieschaatsen

In de winter worden er op verschillende dagen en avonden recreanten trainingen verzorgd door gediplomeerde trainers op De Meent. In de zomer vinden naast de Bootcamps ook skate/skeelerclinics plaats. Sinds twee jaar wordt ook de Skate4Daagse gehouden, die voortaan in de maand juni gaat plaatsvinden.

Wedstrijdschaatsen

IJs- en skeelertrainingen, ijs- en skeelerwedstrijden, trainingen voor de selectie, kracht- droog- en fietstrainingen. Hierbij wordt bijna dagelijks getraind door de verschillende categorieën. De wedstrijden worden georganiseerd door de Schaats Federatie Alkmaar (SFA) onder de vlag van de KNSB. Er zijn clubwedstrijden en categorie wedstrijden, waar rijders zich met elkaar kunnen meten. Wekelijks worden op de verschillende ijsbanen in het land marathons voor alle niveaus georganiseerd. Het wedstrijdskeeleren wordt steeds beter gefaciliteerd. In de zomers worden er in Noord-Holland maandelijks skeelerwedstrijden georganiseerd voor de jeugd tot volwassenen. Het is natuurlijk geweldig dat hier een groep trainers/coaches en vrijwilligers zich voor inzet, om het allemaal mogelijk te maken. Dit geeft voldoening van beide kanten en ook resultaat. Dit komt vooral door de goede samenwerking met Noordkopskating, waarbij talenten hun sportprestatie kunnen optimaliseren.

Talenten ontwikkelen zich

Door de jaren heen zijn er bij de HSC de Draai verschillende talenten naar boven gekomen. Kijk daarvoor op de adelskalender van alle wedstrijdersrijders van de club op de website. Op dit moment scoren diverse wedstrijders heel goed: Britt van Wees en Matthijs Maas in de marathon en Anita Smit bij de masters langebaan. Een aantal schaatsers krijgt extra trainingen in de KNSB of SFA selecties: Britt van Wees, Matthijs Maas, Anita Smit, Emiel van Wees. Matthijs Berkhout en Nathan van der Meulen kunnen doorgroeien naar een hoger niveau.

Tour de Waard

Emiel van Wees en Matthijs Berkhout beide lid van HSC de Draai doen mee aan de skeelerwedstijd tijdens Tour de Waard. Wij kijken met grote belangstelling uit naar deze deelnemers, die de uitdaging aangaan. Noord-Holland is goed vertegenwoordigd bij de skeelerwedstrijd. Van de betrokken verenigingen Noordkop Skating en Radboud Inline skating rijden ook diverse skeeleraars mee, die de confrontatie aangaan in het geweld der strijders. Zie voor de alle deelnemers van de skeelerwedstrijd: inschrijven.schaatsen.nl/#/wedstrijden

Stand op het Raadhuisplein

Drie verenigingen die zich inzetten voor het skeeleren staan tijdens Tour de Waard met een stand op het Raadhuisplein. De skatekar met inlineskates en materiaal van Radboud Medemblik is aanwezig. Daarbij krijgen kinderen en volwassenen de kans om het skeeleren uit te proberen.

Skeeler clinics

HSC de Draai geeft, voor wie zijn skeelerskills wil verbeteren, dinsdagavond 30 augustus en 6 september van 19.00 tot 20.00 uur een clinic op de skeelerbaan de Koggenwaard in Hensbroek.

Meer weten? Kijk dan op www.hscdedraai.nl of www.koggenwaard.nl. Meer over Radboud Inline skating Medemblik en Noordkop Skating Waarland vind je op respectievelijk www.radboud-inlineskating.nl en www.noordkopskating.nl

Geniet van Tour de Waard met in het programma de KNSB Skeelerwedstijd!

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dierendag bij Kinderboerderij Jong Leven Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Tien vragen aan... Ruud Nannes Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Grote opkomst bij feestelijke bijeenkomst jubilerend Taalcafé Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
De maand van wijkagent Anne Kees Meines column 14 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelaar Hoorne Vastgoed opent winkelgebied De Draai met feestelijke activiteiten Partnerbijdrage 28 sep, 16:45
Afbeelding
Landelijke Vereniging van Schoonrijders viert 75-jarig jubileum Sport 28 sep, 16:05
Afbeelding
Tour de Soes maakt stichtingen blij met sponsorgelden Algemeen 28 sep, 15:55
Afbeelding
Senioren Dijk en Waard, schuif aan bij de ‘langste tafel’ in winkelcentrum Middenwaard Algemeen 28 sep, 12:55
Afbeelding
Senioren en medewerkers vieren vijfjarig bestaan Hugo-Waard Algemeen 28 sep, 12:51
Afbeelding
Kapsalon Schouten heet voortaan Herenkapsalon Fatih Partnerbijdrage 28 sep, 12:08
Afbeelding
Jan en Nel Burger al zestig jaar gelukkig met elkaar Algemeen 28 sep, 11:43
Afbeelding
Mevrouw Vonk 102 jaar: ‘Elke dag een sneetje lever’ Algemeen 28 sep, 10:43
Afbeelding
Wandel vanuit Obdam door Dijk en Waard Algemeen 28 sep, 09:10
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief