Landelijke Vereniging van Schoonrijders viert 75-jarig jubileum

Sport
Schoonrijden, zwaaien en zwieren over het ijs, kan zelfs in groepen van zes.
Schoonrijden, zwaaien en zwieren over het ijs, kan zelfs in groepen van zes. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - De Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS), opgericht in 1946, viert donderdag 6 oktober op kunstijsbaan de ‘Westfries’ in Hoorn haar jubileum. Dit zal in het teken staan van ontmoeting, gezelligheid, en ludieke wedstrijden op het ijs. Het jubileum wordt vanwege de bekende redenen weliswaar één jaar later gevierd, maar dat doet niets af aan het programma. Velen kijken ernaar uit en de organisatie verwacht dan ook veel gasten te mogen begroeten. Het feest is niet alleen te bezoeken door de schoonrijders, maar voor alle soorten schaatsers en geïnteresseerden.

Het feestprogramma begint om 11.00 uur met ontvangst en welkom in het Kluuncafé met koffie en gebak. Vanaf 12.00 uur is er een wedstrijd en demonstratie formatierijden. Welke formatie kan het beste schoonrijden? Om 12.45 uur is het de beurt aan de paren, met als ludiek element ’Schoonrijden in je goeie goed’. Welk paar is op of naast het ijs het mooist, het fleurigst, het meest eigentijds of juist het hipst gekleed? Een jury brengt haar stem uit op het mooist geklede paar, de mooist geklede dame en de mooist geklede heer, en op de mooist geklede formatie. Van 13.30 tot 16.00 uur is er koek en zopie, met aansluitend een gezellig samenzijn in de vorm van een filmpresentatie, tentoonstelling, korte toespraken, uitreiking van het jubileumboek en een receptie. De prijzen worden uitgereikt door de directeur van de KNSB, Herman de Haan

Deelnemers en toeschouwers

Toeschouwers kunnen rond de mooie kunstijsbaan of vanaf de balustrade in een verwarmde ruimte de deelnemers zien schoonrijden en hen aanmoedigen. Op het middenterrein kunnen ze de bijzondere verzameling schaatsen en winterattributen bewonderen. Wil je deze dag komen kijken? Geef je dan op via 75jaarlvs@schoonrijden.nu..


De schoonrijders zetten een nieuwe slag in op de buitenkant van de schaats. - (Foto: Aangeleverd)

Techniek aanleren 

“De techniek van het schoonrijden is de oerslag van de langebaanschaatser”, legt Heerhugowaarder Mart Kuiper, zelf een fervent schoonrijder, uit. “Wanneer je het langebaanschaatsen goed beheerst, dus zowel buitenover als op de binnenkant van het ijzer kunt rijden, merk je dat de techniek van schoonrijden en langebaanrijden behoorlijk overeenkomt. Bij het schoonrijden wordt op dikkere ijzers gereden met, voor de kenners, een ronding van ongeveer twaalf diameter.”

Het schoonrijden komt over als nostalgisch schaatsen, maar dat is het zeker niet. Mart: “Het is heerlijk ontspannen schaatsen met de speciale schoonrijdersslag. Het schoonrijden is overigens uniek in de wereld. De traditie van het schoonrijden is beloond met een vermelding op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed. Bij het schoonrijden wordt in diverse variaties geschaatst. Dat kan alleen, met een partner, of zelfs met een groep van zes om zwevend over het ijs te glijden in de juiste balans. Het spreekt voor zicht dat de sfeer en de gezelligheid van het samen schaatsen op de trainingen hoog in het vaandel staan. Wees welkom op een van de zes ijsbanen voor twee gratis proeflessen!”

Toekomstvisie

De ambitie van de LVS is om het schoonrijden op een hoger plan te krijgen, als een breedtesport bij het schaatsen. Het schoonrijden kan beoefend worden door jong en oud, recreatief en als wedstrijdsport. Samen met de Sectie Schoonrijden van de KNSB gaat men voor de toekomst met de slogan: ‘Schoonrijden houdt je jong, schoonrijden: je kunt het blijven doen!’. Mart: “Schoonrijden op de schaats voelt zwevend, in cadans over het ijs bewegen, als een dans. Daarbij is het goed voor je gezondheid en houdt het je fysiek in balans!”

Meer informatie vind je op www.knsb.nl/schoonrijden en www.schoonrijden.nu.