De pas vijftienjarige LangedijkerTim van Utteren en zijn trainer Sjors.
De pas vijftienjarige LangedijkerTim van Utteren en zijn trainer Sjors. (Foto: aangeleverd)

Internationaal debuut turner Tim van Utteren smaakt naar meer

Sport

OUDKARSPEL - Afgelopen weekend liet Tim van Utteren uit Oudkarspel het clubkampioenschap van Turn Totaal Langedijk aan zich voorbijgaan. Hij was namelijk uitgenodigd om mee te doen aan zijn allereerste buitenlandse evenement, het betrof het tweedaags invitatietoernooi ‘Jan Gajdos Memorial’ in de Tsjechische stad Brno.

De pas vijftienjarige Langedijker turnt bij TTL en Saturna. En kort voor de zomervakantie werd hij voor Turn Totaal nog individueel Nederlands Kampioen in een specialistisch onderdeel van de turnsport, het minitrampolinespringen.

Zijn kwaliteiten in beide sporten waren opgevallen en Tim werd door zijn Alkmaarse trainer gevraagd om voor deze trip aan te sluiten bij een team uit Purmerend. Turnen in Tsjechië… daar hoefde hij niet heel lang over na te denken. Samen met zijn ouders, coaches en medesporters stapte hij vrijdag in het vliegtuig.

Volwassen en solide

Ondanks het feit dat hij debuteerde in het buitenland en op dit niveau, draaide hij een vrijwel vlekkeloze wedstrijd. Hij blonk onder andere uit op vloer dankzij een heel volwassen openingsserie met dubbelsalto en als slot een solide streksalto tweeënhalve schroef. Ook andere toestellen waren van hoog niveau én stabiel. Daarmee speelde hij zich in de kijker want hij werd de enige Nederlander die zich kwalificeerde voor de tweede dag van het toernooi: de finale. Daarin vormde hij een koppel met een Tsjechische turnster. Ze presteerden het om voldoende punten te scoren tijdens de eerste finaleronde waarin ze beiden twee toestellen voor hun rekening namen. Aan de hand daarvan stroomden ze door naar de top-acht. Na hun derde toestel eindigde het duo, zeker gezien hun nog prille ervaring, op een uiterst verdienstelijke zevende plaats.

Opvallend goed

Na zijn volle wedstrijdweekend concludeerde Tim: “Het voelde erg goed. Ik kon er niet meer uit halen, dus ik ben erg blij.” Met maar liefst 51 deelnemende jongens uit acht landen legde hij in de eindrangschikking individueel beslag op een geweldige 12e plek. Dit was aanleiding voor de coach van topturnland Hongarije om hem te vragen daar een keer te komen trainen.

Wat daar ook van komt, deze eerste stap over de grens motiveert in ieder geval extra om serieus te blijven trainen. Op 10 december bijvoorbeeld staat alweer het NK groepsspringen op de kalender. Daarin verdedigt hij, als veruit jongste deelnemer in het team van Turn Totaal Langedijk, de sinds jaren in het bezit zijnde nationale titel minitrampolinespringen. Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

Afbeelding
Scooterrijder aangereden in Zuid-Scharwoude 112-nieuws 7 feb, 15:52
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Reizigers geven station Heerhugowaard een dikke voldoende Algemeen 7 feb, 14:06
Afbeelding
Team De Reiger van Esdégé-Reigersdaal Nederlands kampioen biljarten Sport 7 feb, 10:39
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Recordaantal partijen doet mee aan waterschapsverkiezingen Algemeen 7 feb, 09:16
Afbeelding
LSVV had een gelijkspel uit tegen Vitesse '22 verdiend Algemeen 7 feb, 08:22
Afbeelding
Energiecoaches geven bespaartips tijdens inloopspreekuren Algemeen 7 feb, 07:59
Afbeelding
Hoogwoudse Mirjam Kaijer wint Vrouw in de Media Award Algemeen 6 feb, 22:17
Afbeelding
Stuijt Infra GWW sleept punt uit de brand na late comeback Sport 6 feb, 16:29
Afbeelding
FC Marlène in beker onderuit in slotseconden Sport 6 feb, 12:34
Afbeelding
Groots genoten van concert Over de brug Algemeen 6 feb, 12:21
Afbeelding
Veel sportverenigingen hebben een AED, maar die is niet altijd bereikbaar Algemeen 6 feb, 10:44