Team De Reiger van Esdégé-Reigersdaal Nederlands kampioen biljarten

Sport
Team A van biljartclub De Reiger werd voor de derde keer op rij Nederlands kampioen.
Team A van biljartclub De Reiger werd voor de derde keer op rij Nederlands kampioen. (Foto: Jose Luken)

HEERHUGOWAARD/ EGMOND AAN ZEE - In Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee vond zaterdag 4 en zondag 5 februari het Nederlands kampioenschap biljarten plaats voor mensen met een beperking. Vanuit het hele land waren tien teams naar Zuiderduin gekomen om met elkaar te strijden om de nationale titel. Uiteindelijk was het biljartclub De Reiger uit Heerhugowaard die er met de eindzege bij de teams vandoor ging. Een ware topprestatie, zeker omdat het al de derde Nederlandse titel op rij was voor het team van Esdégé-Reigersdaal!

Het was tot het laatste moment erg spannend. Bij het kampioenschap wordt de Belgische telling aangehouden, waarbij niet alleen een gewonnen partij telt maar ook het gemiddelde dat iemand speelt tijdens een wedstrijd. Zo is het voor iedereen eerlijk. Biljartclub De Reiger uit Heerhugowaard, onderdeel van Vrijetijdsbesteding Esdégé-Reigersdaal, nam deel met twee teams. Team A bestond uit Arjan Luken, Dave van de Neut, Dennis Koster, Ricardo Alberda en Wouter Kiezenbrink. Bij Team B waren er drie spelers die hun eerste NK meemaakten; Kim de Vries, Mara Broersen en Leo Leeuwenborg. Zij vormden samen met de meer ervaren Brian Wolters en André Schouten een team. “Elke maandagavond oefenen de biljarters van De Reiger in café De Heeren onder leiding van vrijwilligers. Dat ze regelmatig samen spelen was goed te merken; beide teams hebben het fantastisch gedaan”, vertelt Elvis Jankovic van de afdeling Vrijetijdsbesteding van Esdégé-Reigersdaal. “De twee groepen biljarters vormden met elkaar een hecht team, wat een saamhorigheid! Zij hebben ook zelf sponsorgeld bij elkaar gebracht afgelopen weken zodat de kosten voor hen minder werden.”


Wouter Kiezenbrink had de hoogste score van het toernooi. - (Foto: Jose Luken)

De resultaten mochten er zijn: Team B werd achtste van Nederland en Team A nam voor de derde keer op rij de landstitel mee naar huis! “Wouter had de hoogste serie van het toernooi, een serie van vijftien. Hij moet vijftien caramboles maken en tijdens die wedstijd was hij ook in twee beurten uit”, vertelt Elvis. “Dave had de derde hoogste serie; hij moet zeven caramboles maken en maakte een serie van vijf. In die wedstrijd was hij in vijf beurten uit. Het was een prachtig mooi weekend waarin werd gelachen, gehuild (van vreugde), geknuffeld, gezongen uit volle borst, prachtige partijen gespeeld (en gekeken), mooie caramboles gemaakt. Voor alle spelers van De Reiger was het weerzien, na drie jaar, met bekende andere biljarters uit het land, ook heel fijn. Kortom, ze hebben een top weekend gehad. Op naar het NK Biljarten in 2024, waar Team A de titel opnieuw mag gaan verdedigen.”

Wil je meer weten over biljartteam De Reiger of ben je benieuwd was de afdeling Vrijetijdsbesteding van Esdégé-Reigersdaal nog meer doet? Stuur dan een mailtje naar vrijetijdsbesteding@esdege-reigersdaal.nl.