Nico Adali wil de Sterkste Man van Nederland worden

Sport
Nico kent het nodige blessureleed, maar is vastbesloten alles uit zijn carrière als sterke man te halen.
Nico kent het nodige blessureleed, maar is vastbesloten alles uit zijn carrière als sterke man te halen. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Nico Adali (33) stond vorige maand in de halve finale van de Sterkste Man van Nederland. Bij die wedstrijd in Wilnis moest hij onder meer een vrachtwagen van 22 ton trekken en een boomstam boven zijn hoofd drukken.  

“Na die twee onderdelen lag ik goed op koers voor een mooie eindklassering. Maar bij de Wheel Flip die daarna volgde, liep ik een afgescheurde biceps op. Ik heb nu in drie jaar tijden mijn beide biceps afgescheurd. Ik moest naar het ziekenhuis waar ik geopereerd werd. Jammer, maar ik heb sinds hieraan begonnen ben maar een doel: de finale van de Sterkste Man van Nederland halen. Ik zou dat voor mijn twee dochters helemaal geweldig vinden. Ik zal er alles voor doen.” 

Operatietafel

Maar nu dus even niet. Drie weken geleden lag hij nog op de operatietafel. “Eerst moet ik volkomen herstellen, maar dat betekent ook dat ik meer tijd heb voor mijn twee meiden. Ook het trainen staat momenteel even op een laag pitje. In het seizoen train ik drie keer per week; buiten het seizoen zelfs twee keer zo vaak.’’ 


Voor een loodzware kei of ‘Atlas Stone’ draait Nico zijn niet om. - (Foto: Kajoli Fotografie)

Voetbal 

Nico werd geboren in Alkmaar en verhuisde na anderhalf jaar met zijn ouders naar Heerhugowaard. “Daar heb ik een leuk tijd gehad. Toen ik wat ouder werd ging ik voetballen bij SVW ‘27. Dat deed ik vanaf mijn jeugd tot de senioren. Ik was redelijk getalenteerd en hing tegen de selectie aan. Daarnaast bezocht ik graag wedstrijden van FC Marlène, die toen nog in sporthal De Horst speelden. Na mijn voetbalcarrière stapte ik over op kickboksen bij Ben Ali. Ik moest in die tijd eerst flink afvallen en dat lukte door heel veel te trainen. Ik deed van alles: fitness, joggen, zwemmen. Daarnaast is voeding heel belangrijk om gebalanceerd te kunnen sporten. Ik zit per dag op ongeveer 8.000 calorieën.’’ 

Sterkte Man 

Nico werd door verschillende mensen erop gewezen dat hij sterk was en bepaalde krachten had. “Er is een groep van zo’n vijftig mannen die deze sport fanatiek beoefenen. Je meldt je aan bij een sportschool die de mogelijkheid heeft om de onderdelen te trainen. Ik zit bij Team Real Strength. Gedurende het hele jaar worden her en der wedstrijden gehouden, met als hoogtepunt de grote finale. Eerst strijden alle kandidaten in de halve finales, waarna de beste zes van beide halve finales naar de eindstrijd gaan. De top 4 van het voorgaande jaar is automatisch geplaatst. Reik je tot de top-4 in de halve finales, dan ben je ook door naar de grote finale van Sterkste Man van Nederland. Dit jaar had ik een kans, maar door een flinke blessure kon ik helaas niet verder.’’ 


Nico in actie tijdens de halve finale van de Sterkste Man van Nederland. - (Foto: Aangeleverd)

Gerard du Prie 

“In 2022 heb ik meegedaan aan de Sterkste Man van Aruba. Ik speelde jammer genoeg geen rol van betekenis, maar ik heb toch maar mooi meegedaan. Stapje voor stapje gaat het beter en komt mijn doel, de finale bereiken van de ‘Sterkste Man van Nederland’, steeds een stukje dichterbij.” Dan valt ineens de naam van Gerard du Prie. “Dat was een grootheid”, herinnert Nico zich. Eind jaren zeventig werd Du Prie de eerste Sterkste Man van Nederland. Hij trok vrachtwagens voort of het niks was, boog moeiteloos ijzeren staven met zijn hoofd en verscheurde eenvoudig telefoonboeken. De Egmonder overleed drie jaar geleden op 82-jarige leeftijd. 

Financieel 

De deelnemers aan de Sterkte Man van Nederland worden er financieel niets wijzer van. “Je moet zelf je inschrijfgeld betalen en er is geen prijzengeld. Gelukkig heb ik meerdere sponsors aan me kunnen verbinden, waardoor het voor mij iets verlicht wordt. In Engeland is dat wel even anders. De winnaar ontvangt daar een bedrag van maar liefst 10.000 pond. Maar daar is het deelnemersveld ook veel groter. 

Het wordt pas interessant als je als winnaar mag meedoen aan een tour door Europa of de wereld. Maar ik ga in elk geval mijn best doen om volgend jaar zover mogelijk te komen. Daar zet ik alles voor opzij.” 

RUUD DE WAARD


Ook vrachtwagentrekken is een vast onderdeel van de Sterkste Man van Nederland. - (Foto: Aangeleverd)