Margret IJdema in de wachtkamer na vijfde plek op EK

Sport
Margret tijdens een trainingskamp op Papendal, enkele maanden geleden.
Margret tijdens een trainingskamp op Papendal, enkele maanden geleden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD / MADRID - Margret IJdema is afgelopen weekend vijfde geworden op de EK paratriatlon in de Spaanse hoofdstad Madrid. De 47-jarige Heerhugowaardse, regerend Nederlands kampioene in de rolstoelklasse, hoopt dat deze uitslag voldoende is om te worden aangewezen voor een startplek voor de eerste wedstrijd van de World Triatlon Para Series (WTPS), begin juli in het Canadese Montreal.

Het toernooi begon direct met een kleine tegenvaller voor Margret: de kwaliteit van het zwemwater in Madrid bleek niet voldoende, dus werd het zwemonderdeel uit de triatlon geschrapt. En laat dat nou net het beste onderdeel zijn van de Heerhugowaardse. In plaats van zwemmen, fietsen, wheelen werd het nu wheelen, fietsen, wheelen. Margret liet zich niet van de wijs brengen en bereidde zich zo goed mogelijk voor op haar toernooi. Na een heftige race eindigde ze uiteindelijk op de vijfde plaats. “Goed blijven trainen, vertrouwen houden en op naar Parijs”, verwijst ze naar de Paralympics die volgend jaar zomer in de Franse hoofdstad gehouden worden en waar ze opnieuw wil vlammen. 

Extra wedstrijden

Wat betreft de WTPS in Canada is het aantal startplekken beperkt. Margret zit in de wachtkamer en hoopt later deze maand uitsluitsel te krijgen of ze begin juli naar Montreal mag afreizen. “Het seizoen loopt zeker niet zoals gepland. Ik maak de weg naar Parijs voor mezelf nu wel erg spannend en moet extra wedstrijden tussendoor gaan plannen om wat plekken te kunnen stijgen in de ranking. Een dure tegenvaller, maar wie A zegt moet ook B zeggen”, aldus de altijd strijdbare Heerhugowaardse, die in 2000 na een val van haar geliefde paard in een rolstoel belandde en pas op latere leeftijd de paratriatlon ontdekte.

Meer weten over Margret? Kijk dan eens op haar site, www.margret-ijdema.nl