Nieuw in Heerhugowaard: waterbasketbal bij AquaWaarD

Sport
Het gaat er soms bloedje fanatiek aan toe bij de waterbasketbalsters van AquaWaarD.
Het gaat er soms bloedje fanatiek aan toe bij de waterbasketbalsters van AquaWaarD. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Ze zijn geen topatleten, maar wel megafanatiek. De dames van het waterbasketbal verzamelen zich elke dinsdagavond in zwembad Waardergolf voor een gezellig maar inspannend beweeguurtje. Van 19.15 tot 20.00 uur verzorgt zwemvereniging AquaWaarD hier de nieuwe activiteit waterbasketbal. Op dit moment bestaat de groep voornamelijk uit dames in de leeftijd van 30 tot 70 jaar, maar het team is op zoek naar uitbreiding en ook heren zijn van harte welkom om mee te doen. 

De activiteit vindt plaats in het warme, borstdiepe water van het doelgroepenbad. Iedereen van elk niveau is welkom om mee te doen, ervaring is niet nodig. Aanmelden voor een gratis proefles kan via proefles@aquawaard.nl.

Dat rennen door het water, met een bal in je hand, best inspannend kan zijn, ervaren de waterbasketballers van AquaWaarD des te meer. Hoewel er ook korte sprintjes getrokken kunnen worden, staat met name het bewegen met de weerstand van het water en samenspel centraal in de trainingen. Door de opwaartse kracht van het water worden de gewrichten bovendien minder zwaar belast, waardoor de blessuregevoeligheid van deze sport ondanks de inspanning laag is. Daarbij ervaar je de voordelen van het meedoen in een team en ontmoet je nieuwe mensen die net als jij graag willen bewegen. 

“Waar het trimzwemmen een vrij individualistische sport is en het waterpolo op dit niveau vrij intensief, brengen we bij het waterbasketbal weer een nieuwe doelgroep in beweging”, legt waterbasketbaltrainer Thom Langedijk uit. “Er is geen sprake van een competitie, al moet ik bekennen dat de huidige groep dames vrij competitief is ingesteld in de training. Om mee te doen heb je geen ervaring nodig, de gymles van de vroegere basisschool geeft je voldoende basis om de bal te kunnen gooien. We zouden graag nieuwe aanwas zien in de groep zodat we nog meer afwisseling in de lessen kunnen brengen met leuke partijtjes voor iedereen.” 

Unieke sport in deze regio

AquaWaarD is momenteel de eerste club in deze regio die het waterbasketbal aanbiedt. Thom: “Onze ambitie is de sport uit te breiden naar andere (leeftijds)groepen en zo het waterbasketbal voor nog meer mensen toegankelijk te maken. Als andere clubs in de regio het ook zo enthousiast oppakken zien we zelfs nog wel een regionale recreatieve competitie ontstaan, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Eerst willen wij aantonen dat deze sport echt een aanwinst is voor Heerhugowaard en zetten we erop in de officiële waterbaskets binnen de club te krijgen.”

De lessen vinden plaats op dinsdagavond in zwembad Waardergolf en kunnen gecombineerd worden met de hydrofitness-trainingen die de club aanbiedt. Een proefles kan altijd gratis aangevraagd worden via proefles@aquawaard.nl. Meer informatie over de zwemvereniging vind je op www.aquawaard.nl.