Zeekadetkorps Heerhugowaard houdt open huis

Sport
De Abel Tasman, het schio van Zeekadetkorps Heerhugowaard, op het water.
De Abel Tasman, het schio van Zeekadetkorps Heerhugowaard, op het water. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Zeekadetkorps Heerhugowaard, een maritieme jeugdvereniging, houdt zaterdag 7 oktober van 12.00 tot 17.00 uur een open dag. Dit is je kans om kennis te maken met het schip waar je dagelijks langsfietst bij de spoorbrug. 

Vaar mee als je wilt! De zeekadetten geven demonstraties met hun vletten en zodiac (met buitenboordmotor). Je mag mee om te zeilen, roeien of wrikken. Bewonder de moderne polyester RS Quest, loop eens door het schip de Abel Tasman en bekijk de accommodatie. Maak kennis met de lesmaterialen die vooral in de winter worden gebruikt. Vraag aanwezige kadetten wat zij ervan vinden. De Abel Tasman ligt deze dag op de vertrouwde ligplaats bij de spoorbrug, ter hoogte van Westdijk 2. 

De Vereniging Zeekadetkorps Nederland (ZKK NL) is de overkoepelende organisatie van de 20 zeekadetkorpsen verspreid over het hele land. ZKK NL is een maatschappelijk relevante organisatie die jongeren helpt hun weg naar een maritieme opleiding of arbeidsplaats te vinden. Aan boord van de schepen wordt daarvoor een uitdagende, gestructureerde en veilige omgeving geboden waarin jongeren door praktische opleidingen de kans krijgen hun talenten en competenties te ontwikkelen op basis van hun persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.  

De plaatselijke zeekadetkorpsen, zoals Zeekadetkorps Heerhugowaard, hebben elk een groot schip dat dient als varend clubhuis waarmee ook ‘op kamp’ kan worden gegaan tijdens vakanties of waarmee landelijke activiteiten kunnen worden bezocht. Daarnaast bezitten alle korpsen een aantal kleinere zeil- roei- en motorboten ten behoeve van instructie en ontspanning.  

De doelgroep van het Zeekadetkorps Nederland zijn jongeren in de leeftijdsgroep 9-23 jaar. Hiervoor organiseren de plaatselijke korpsen wekelijks een korpsdag waarop de kadetten de diverse nautische vaardigheden leren, zoals roeien, zeilen, wrikken en varen met kleine en grote motorvaartuigen, maar ook daarmee verbonden activiteiten zoals het bedienen en onderhouden van de scheepsmotoren, het onderhouden van verbindingen, de logistieke verzorging, knopen en splitsen, EHBO en calamiteitenbestrijding. De kadetten kunnen hiervoor diploma’s en certificaten behalen die hun verder helpen in hun loopbaan buiten het zeekadetkorps.  

Buiten bovengenoemde activiteiten nemen de plaatselijke zeekadetkorpsen vaak prominent deel aan nationale en lokale activiteiten zoals ceremoniële vlaggenparade op Koningsdag, de 4 en 5 mei ceremonies, de Indië herdenking, sinterklaasintochten en andere manifestaties.  

Het Zeekadetkorps Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Bestuursleden en anderen, die zich inzetten voor het Zeekadetkorps Nederland of de plaatselijke Zeekadetkorpsen, doen dat als vrijwilliger en ontvangen daarvoor geen beloning.  

Meer weten? Kijk op www.zkk-hhw.nl