Met sterk seizoenseinde houdt Margret IJdema Paralypische hoop levend

Sport
Margret IJdema (r) met de winnares Melissa Nicholls uit Groot-Brittannië (m) en Emelia Perry uit de Verenigde Staten op het podium in Taranto.
Margret IJdema (r) met de winnares Melissa Nicholls uit Groot-Brittannië (m) en Emelia Perry uit de Verenigde Staten op het podium in Taranto. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD/ TARANTO - Paratriatlete Margret IJdema heeft het seizoen sterk afgesloten met een vierde plaats op de wereldbekerwedstrijd in het Spaanse Malaga en een bronzen plak in Taranto in Italië. Met die resultaten verdiende de 47-jarige Heerhugowaardse belangrijke punten in de race om een ticket voor de Paralympics, volgend jaar in Parijs.

Margret kijkt terug op een aantal geweldige racemaanden, met in juli een 5e plek in Swansea, in september goud op het Nederlands kampioenschap in Roermond en een 9e plaats op het WK in Pontevedra en de afgelopen weken boekte ze dus haar beste internationale seizoensresultaten met een 4e plek in Malaga en een 3e in Italië. ‘Nu moet ik even bijkomen hoor’, lacht ze. ‘Wat hebben we met het hele team hard gewerkt om hier te kunnen vlammen. Ik kom dan misschien in mijn eentje over de finish, maar zonder mijn handler Neiske Bechs, die de afgelopen twee weken met me mee was, ben ik nergens. Dat geldt ook voor mijn coach Bas de Bruin die mij heeft klaargestoomd om te kunnen pieken op het juiste moment en alles heeft kunnen volgen via de livestream, zenuwslopend lijkt me dat!’

Opvreten

In Taranto was de race spannend tot op het einde. “Alles lag dicht op elkaar. Mijn zwemgedeelte was sterk, ik kwam als eerste uit het water. De wissel ging goed en de eerste twee ronden fietsen (van de vijf) gingen strak. Helaas had ik geen antwoord op het moment toen in ingehaald werd. Maar daarna heb ik het zeker sterk afgemaakt. Ook het handbiken ging sterk, maar helaas was het net niet genoeg om mijn tweede plek vast te houden. Ik ben trots op mijn derde plek, maar ik ben er zeker ook op gebrand om in het nieuwe seizoen de dames op te vreten!’


Margret in actie tijdens het zwemonderdeel in Malaga. - (Foto: Aangeleverd)

Financiële plaatje

Hoe dat nieuwe seizoen eruit komt te zien is nog onduidelijk. Zo blijft het dus spannend of Margret genoeg punten kan verdienen om Parijs te halen. “En zou het dan lukken om volgend seizoen de benodigde wedstrijden te kunnen racen? Zo jammer dat alles zo ver weg is en duur is. De eerste wedstrijd is in Abu Dhabi, daarna volgen Tasmanië en Yokohama pfff... Mijn A-status krijg ik niet terug en mijn spaarpotjes zijn leeg, is het dan wel reëel om door te gaan? Mijn antwoord daarop is volmondig: ja! Ik ben zo mega dichtbij. Ik ga de komende maanden proberen om zoveel mogelijk sponsors te zoeken, met een eerlijk verhaal en eerlijke verwachtingen. Wie mij steunt, steunt mijn veerkracht en mijn doorzettingsvermogen. We gaan dan misschien niet voor goud, maar alles daarna valt binnen de mogelijkheden als je er maar voor blijf gaan en in blijft geloven.” 

Top tien

Zolang Margret in de top tien van de wereld staat, mag ze in de topwedstrijden starten en zijn de kansen op een Paralympisch ticket reëel. In de huidige ranglijst staat ze negende. ‘Ik maak het graag een beetje spannend voor mezelf’, lacht ze.

Volg Margret

Wil je Margrets prestaties blijven volgen? Kijk dan op www.margret-ijdema.nl of volg haar op social media.