TeamNL Handbaldames zetten grote stap richting kwartfinale WK

Sport
Nikita van der Vliet staat op het punt te scoren tegen Brazilië.
Nikita van der Vliet staat op het punt te scoren tegen Brazilië. (Foto: NHV)

HEERHUGOWAARD/ FREDERIKSHAVN - In de eerste wedstrijd van de Main Round op het WK handbal heeft TeamNL woensdagavond 6 december uitstekende zaken gedaan. Oranje versloeg Brazilië met ruime cijfers: 35-27. Hierdoor heeft de ploeg van bondscoach Per Johansson een grote stap gezet richting de kwartfinale. De Heerhugowaardse Bo van Wetering vond viermaal het doel in deze wedstrijd. Ook de uit De Noord afkomstige keepster Tess Lieder pakte haar speelminuten.

 
Nederland ging flitsend van start en pakte via Van der Vliet (2x), Van Wetering (2x) en Housheer direct een 5-0 voorsprong pakte. Het eerste doelpunt van Brazilië kwam uit handen van Costa. De dekking van Nederland stond uitstekend, waardoor Oranje in de tegenaanval makkelijk tot scoren kon komen. Van Wetering toonde haar klasse in de verdediging en beloonde zichzelf aan de overkant met een doelpunt: 9-3.  

De tiende van Nederland kwam uit handen van Broch, die kort daarna een tijdstraf pakte. In de fase die hierop volgde herpakte Brazilië zich en kwam daardoor dichterbij. De Brazilianen kregen iets meer vat op de Nederlandse aanval, waardoor ze in het spoor van de ploeg van Johansson konden blijven. 

Nederland bleef scoren via Polman, Van Wetering, Housheer en Van der Vliet waardoor er na 25 minuten een gaatje van zes op het scorebord te zien was. Echter kon Oranje deze voorsprong niet verder uitbouwen: ruststand 18-13. 

Het eerste doelpunt in de tweede helft was van Brazilië via Guariero. Door doelpunten van Housheer en Dulfer (2x) werd het al gauw 21-15. Hierop volgde een moeizame fase waarin Nederland slordige keuzes maakte in de aanval. Doordat het in de dekking hard bleef werken en kon terugvallen op de sublieme keepster Ten Holte, konden de Brazilianen niet dichterbij komen. Deze fase werd doorbroken door een práchtig schot van Nusser, waarna Nederland via Broch en Housheer uit kon lopen naar 24-16. 

Door een ijzersterke dekking kwam de zege van Oranje nooit in gevaar en kon het de marge van acht doelpunten de hele tweede helft behouden. De afstandschoten van de Braziliaanse topschutter Rosa bleven lastig voor de verdediging en Ten Holte. Maar echt dichterbij kon de tegenstander van de ploeg van Per Johansson niet komen. De cirkelspeelster van Brazilië bepaalde de eindstand op 35-27. Keepster Yara ten Holte werd, net als tegen Tsjechië, naar voren geroepen als speelster van de wedstrijd. 

Nederland-Brazilië 35-27 (18-13). De volgende wedstrijd in de Main Round speelt Nederland vrijdag 8 december 20.30 uur tegen Oekraïne – Nederland. Zondag 10 december om 16.30 uur speelt Nederland tegen Spanje. Bekijk hier het volledige overzicht van het WK.

Volg de TeamNL handbalvrouwen via www.handbal.nl.