Peuters en kleuters op avontuur in het theater

Uit
De voorstelling 'Het laatste koekje' gaat over het overwinnen van angsten en genieten van het onbekende.
De voorstelling 'Het laatste koekje' gaat over het overwinnen van angsten en genieten van het onbekende. (Foto: Jean van Lingen)

HEERHUGOWAARD – Vele kinderen én hun (groot)ouders kijken er elk theaterseizoen weer naar uit: het Babbels Peuter- & Kleuterfestival in Cool kunst en cultuur. Een dag boordevol avontuurlijke voorstellingen speciaal voor de allerkleinsten, waarin ze kennismaken met de magische kracht van theater. Zondag 31 oktober is het weer zover: dan zijn er in Cool maar liefst vier voorstellingen speciaal voor alle kinderen van twee tot en met zes jaar. Daarnaast kunnen de peuters en kleuters zelf aan de slag in verschillende muziekworkshops en volop spelen in de kunstspeeltuin.

Het Peuter- & Kleuterfestival bestaat al veel langer, maar sinds een jaar of vijf werkt Cool voor de organisatie van het evenement nauw samen met Kinderopvang Babbels. Een samenwerking die eigenlijk per toeval is ontstaan, maar die een goede match is gebleken. “Dit festival past heel erg bij ons”, vertelt Saskia Snoek, directrice van Babbels. “Onze medewerkers helpen dan ook met veel plezier een handje om deze dag tot een succes te maken.” De voorstellingen die deze dag te zien zijn in Cool, zijn op maat gemaakt voor de jonge doelgroep. “De voorstellingen zijn in een intieme setting en duren tussen de 25 en 40 minuten, dus dat is ook voor kinderen van twee tot en met zes jaar goed te doen. Omdat de voorstellingen twee à drie keer worden opgevoerd, kun je ze eventueel ook na elkaar kijken”, vertelt Marit Beers, medewerker Programmering & Projecten van Cool. “Zo kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met theater.”

Vindingrijke voorstellingen

In verschillende zalen van Cool zijn maar liefst vier fantasierijke voorstellingen te zien. Zo ontdek je tijdens de hilarische slapstickvoorstelling ‘Over een kleine mol…’ wie er op de kop van de mol heeft gepoept en komt keukengerei tot leven in de poëtische voorstelling ‘Moes’. ‘Het laatste koekje’ gaat over genieten van het onbekende en in ‘Kluizelaar’ staat een groot geheimzinnig vierkant centraal. Is het een huis? En wat zit er precies achter de klepje… “Het zijn stuk voor stuk hele vindingrijke voorstellingen die aansluiten bij de belevingswereld van peuters en kleuters”, vertelt Marit. “Soms zit er een educatief tintje aan, soms is het vooral erg grappig - ook voor de ouders. Alle vier de voorstellingen zijn van een hoogstaand niveau en meer dan de moeite waard.”


Scène uit de theatervoorstelling ‘Moes’ van Karel Casier en Dieske Krijnders - Foto: Wim Lanser

Zintuigen prikkelen

In de sfeer van een echt festival, zijn er deze dag ook andere activiteiten in Cool. Zo verzorgt muziekdocent Bianca IJdema muzikale workshops voor de peuters en kleuters, waarbij de kinderen aan de slag gaan met muziekspelletjes en luisteroefeningen maar ook zelf muziek mogen maken en natuurlijk kunnen zingen en dansen. Maar behalve het gehoor worden ook andere zintuigen geprikkeld. In Café Cool en de foyer heeft kunstenares Chantal de Wolde een kleurrijk hertenbos gecreëerd, waar kinderen op ontdekkingstocht kunnen gaan. Marit: “In het hertenbos zijn prikkelende bomen en puntige bergen, maar ze kunnen zich er ook laten onderdompelen in het moeras, kennismaken met vreemde planten en zelfs hun eigen strontvlieg knutselen!”

Terugtrekplekje

“Omdat er best veel op de kinderen afkomt, hebben we in Zaal C in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard een plekje gecreëerd waar ze even rustig kunnen bijkomen”, vertelt Saskia. “Daar worden mooie verhalen voorgelezen of kunnen ze even kleuren of tekenen. Bianca Bosker van de bibliotheek is erbij om vragen te beantwoorden over BoekStart, het programma van de bibliotheek waarin lezen met de allerkleinsten wordt gestimuleerd.”

Maak het mee

Het Babbels Peuter- & Kleuterfestival wordt volgens Saskia en Marit één groot feest voor de allerkleinsten. “Ik vind het zelf altijd één van de mooiste dagen van het seizoen”, aldus Saskia. Maak het ook mee! Voor de meeste voorstellingen zijn nog tickets verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl. Bezoekers vanaf 13 jaar hebben een geldig coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. 

Scène uit de theatervoorstelling 'Moes' van Karel Casier en Dieske Krijnders