Jazz in al zijn soorten en maten is komende zondag te horen en te zien tijdens het Cool Jazzfestival.
Jazz in al zijn soorten en maten is komende zondag te horen en te zien tijdens het Cool Jazzfestival. (Foto: AdobeStock)

Dixieland, swing en bossanova: Cool Jazzfestival begint aan een inhaalslag

Uit

HEERHUGOWAARD - Cool kunst en cultuur staat zondag 22 mei geheel in het teken van het jaarlijkse Jazzfestival. De hele middag zijn er optredens van diverse jazzorkesten, met elk hun eigen stijl. Naast klassieke jazzgezelschappen en mainstream ensembles zijn er ook bigbands te horen. Het belooft een swingende middag te worden met allerlei soorten jazz; van dixieland en swing tot ballads en bossanova’s en zelfs gypsyjazz. Een feestje voor de muziekliefhebber, die de edities van 2020 en 2021 zag worden afgelast vanwege corona.

Het Jazzfestival kent een lange historie. In 1987 werd er, op initiatief van de toenmalige directeur van cultureel centrum De Schakel Wim Luntz, voor het eerst een jazzfestival georganiseerd in Heerhugowaard, toen onder de naam JAZZ-INN. Bob Budde en Han Rademakers mochten het evenement van Luntz vormgeven en De Schakel zou de kosten op zich nemen. Bob en Han moesten putten uit hun (muziek-)kennissenkring, want veel geld konden ze niet bieden. Het jazzfestival bleek een groot succes en keerde jaarlijks terug. In 1999 nam de het jaar ervoor opgerichte Jazzclub Heerhugowaard de organisatie over. Niet zo gek, want samen met Ben van Venrooij vormden Bob, Han en de inmiddels bij hen aangesloten Ton Molenberg het bestuur daarvan. De naam werd in 2002 gewijzigd in Bot Bouw Jazzfestival, toen Bot Bouw zich bereid toonde om het festival te adopteren. Het festival werd met een onderbreking in 1997, 1998 en 1999 elk jaar op een zondag georganiseerd. Eerst in de eerste helft van de maand januari en sinds 2008 in het begin van oktober. Gedurende zo’n zondag werd in drie zalen muziek gemaakt door minstens dertien orkesten. Na het festival van 2018 is Bot Bouw gestopt met de sponsoring. Op 13 oktober 2019 was er een vergelijkbaar jazzfestival onder de naam Cool Jazzfestival, dat gezamenlijk door Jazzclub Heerhugowaard en Cool Kunst en Cultuur werd georganiseerd. Dat zal ook de komende jaren het geval zijn.

Veelzijdig en veelbelovend

In 2020 zou het Cool Jazzfestival plaats vinden op zondag 11 oktober, maar deze editie moest worden geannuleerd vanwege corona. Ook het volgende Cool Jazzfestival, dat voor 10 oktober 2021 gepland stond, kon om die reden niet doorgaan. De editie van 2021 werd verplaatst naar zondag 22 mei 2022. Eindelijk kan er dit weekend dus weer genoten worden van de veelzijdigheid van de jazzmuziek. Regionale gezelschappen als Jacky Roofer’s Big Band, Tired & Hungry, De Notenkrakers en het Marcia Bamberg Swing Quartet delen het podium met orkesten en bigbands van verder weg. Veelbelovend is bijvoorbeeld het optreden van Jazz Focus Big Band, de prijswinnende jeugdbigband onder leiding van Lorenzo Mignacca, die de missie van de ‘godfather van de Amsterdams Jazzscene’, Peter Guidi, voortzet. Deze 18-koppige bigband zit barstensvol muzikaal talent en brengt de jazz echt tot leven. Onder Peter Guidi speelde de Jazz Focus onder meer op het North Sea Jazz Festival, de Amsterdamse Uitmarkt, in het Concertgebouw en zelfs op festivals in San Sebastian en Budapest. Onder Lorenzo Mignacca schitterde Jazz Focus Big Band al na drie maanden op het Prinses Christina Concours, waar de eerste prijs in de wacht werd gesleept. Maar ook van de elf andere gezelschappen die deze zondag optreden in Cool mag het een en ander verwacht worden.

Maandelijkse jazzmiddagen

Jazzclub Heerhugowaard, nog altijd onder aanvoering van Han Rademakers, organiseert maandelijks jazzmiddagen in Café Cool. Zondag 12 juni staat de laatste jazzmiddag van het seizoen op het programma, met de Jazzy Rabbits. De in 1982 door Cas Kok opgerichte Jazzy Rabbits uit Zuid-Holland spelen classic jazz met een voorkeur voor de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915-1930. Hun inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham. De songs worden met zorg en zeer jazzy neergezet; naast de melodie van de tune spelen zij ook vaak de (in vergetelheid geraakte) melodie van het couplet. Aanvullend hebben zij ook alle dixieland klassiekers paraat. En soms zingen ze een Nederlandse tekst. Toegang € 6,-.

Het Cool Jazzfestival is zondag 22 mei vanaf 13.00 uur bij Cool kunst en cultuur. De optredens zijn in de Rodi Media-zaal, de bovenzaal en in Café Cool. De entree is gratis en reserveren is niet nodig. Het volledige programma is te vinden op www.jazzclubhhw.nl. Kijk ook eens op www.coolkunstencultuur.nl

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Speeltoestel Kanz-Klas officieel in gebruik genomen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kermis Oudkarspel met muziek en zeskamp Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
RADIONL Zomertoer komt met grote namen naar je toe! Uit 22 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Johannes Bosco helpt Oekraïne met sponsoractie voor onderwijs Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Schrijf je nu in voor diverse activiteiten ‘t Kruis Bruist Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Huisartsen Grapendaal en Bok echt uitgedokterd Algemeen 27 jun, 19:58
Afbeelding
Inschrijving activiteiten ‘t Kruis Bruist geopend Algemeen 27 jun, 16:25
Afbeelding
Aanpak overlast recreatieterrein De Leijen Hensbroek Algemeen 27 jun, 15:58
Afbeelding
De Kabel wordt open sportpark en krijgt vijftig tot honderd nieuwe woningen Algemeen 27 jun, 15:13
Afbeelding
Vier Hera-atleten op het podium bij NK atletiek Sport 27 jun, 12:02
Afbeelding
3 juli: Landelijke Zonnekijkdag bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 27 jun, 10:42
Afbeelding
Dorpswandelingen Dijk en Waard weer van start Algemeen 26 jun, 14:49
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief