The Hugo Singers met dirigente Jeannine Caland.
The Hugo Singers met dirigente Jeannine Caland. (Foto: Aangeleverd)

The Hugo Singers en The Hugo Barber Ladies zingen ‘Shine a Light’

Uit

HEERHUGOWAARD – ‘Het kan weer…’ schrijven The Hugo Singers en The Hugo Barber Ladies op hun website. Het bestuur en de leden zijn ontzettend blij om na drie jaar een traditie weer in ere te herstellen en een kerstconcert te kunnen organiseren. Thema is dit jaar ‘Shine a light’ en het concert vindt zondagmiddag 18 december plaats in de Heilig Hart Kerk in De Noord.

Kerstconcert in Heilige Hart Kerk in De Noord

De twee zelfstandig opererende koren komen die feestelijke zondag beiden in actie. Mannenkoor The Hugo Singers, onder leiding van dirigente Marie Anne Pak, bijt het spits af. “Ons koor telt 21 leden”, vertelt Rob van der Wart, commissielid en een van de drijvende krachten achter dit kerstconcert. “De koren zijn opgericht in 1995 en ik ben lid sinds 2008. We hebben geen wachtlijst, maar kunnen best wat nieuwe leden gebruiken. Een voorwaarde is wel dat hij wel een beetje moet kunnen zingen.’’

Violiste

Na het optreden van The Hugo Singers speelt violiste en dirigente Jeannine Caland twee bijzondere composities. “Met dit gevarieerde programma hopen we de aanwezigen al een beetje in kerstsfeer te brengen”, vertelt Marry Luken, sinds 2013 actief bij The Hugo Barber Ladies. “We hebben een mooie groep van 35 leden en staan onder leiding van dirigente Jeannine Caland.’’ Samen met Winnie Groot, oud-voorzitter en al 22 jaar lid, verzorgen The Hugo Barber Ladies na de pauze een wervelend optreden.

Amerika

Het genre ‘Barbershop Singing’ is ontstaan in de tweede helft van de negentiende eeuw in Amerika. Marry: “Immigranten die zich wilden laten knippen en scheren moesten bij de kapper meestal lang op hun beurt wachten. Om de tijd te doden begon iemand Ierse en Engelse volksliedjes te zingen, waarna andere aanwezigen dan een tweede, derde en vierde stem zongen. We krijgen weleens de vraag: wat is Barbershop Singing nou eigenlijk? Heeft dat met een kapper te maken? Ik zou zeggen, kom naar ons kerstconcert of zing een keertje mee tijdens een repetitie en je krijgt het antwoord.”


The Hugo Barber Ladies zijn blij dat er weer een groot optreden kan plaatsvinden. - (Foto: Aangeleverd) 

Optredens

De koorleden oefenen wekelijks in het gebouw van IKC De Poolster aan de Plutolaan, de voormalige Daltonschool de Kleine en Grote Beer; de mannen op de woensdagavond en de dames op donderdagavond. Winnie: “Belangstellenden mogen altijd even een kijkje komen nemen, hopelijk raken ze enthousiast van onze muziek, die al jaren de hele wereld overgaat. Naast ons kerstconcert treden we meerdere keren per jaar op. Als er zorginstellingen of bedrijven zijn die ons een keer aan het werk willen zien; we zijn te boeken voor een optreden.’’

Druk weekend

De leden van The Hugo Singers gaan op 17 en 18 december een druk weekend tegemoet. Rob: “Voor de covidperiode traden de koren op in winkelcentra, zieken- en verzorgingshuizen, bij dodenherdenking en op kerstmarkten, maar corona gooide roet in het eten. Ook ons 25-jarig jubileumconcert werd om die reden afgelast. Maar dat is gelukkig allemaal verleden tijd. Zaterdags voor ons Kerstconcert treden we ook op in de Allemanskerk in Oudkarspel. Zo’n druk weekend is geen probleem, iedereen heeft er erg veel zin in. Zingen geeft energie en je vergeet op dat moment de sores van alledag.”

Melodie

Barbershopkoren zingen meerstemmig à capella. De stemgroepen worden onderscheiden in leads, tenors, baritons en bassen. Leads zingen meestal de melodie, maar de hoogste stemmen, de tenors, nemen ook wel eens de leiding. De laagste stemmen, de bassen, vormen de basis van de harmonieën en de baritons zijn de middenstemmen die de akkoorden volledig maken. Zondag 18 december gooit de Heilig Hart Kerk, met zijn mooie akoestiek, de deuren open om 14.00 uur en het kerstconcert begint om 14.30 uur.

Kaarten à 12 euro (inclusief koffie of thee) zijn verkrijgbaar via tickets@barbershopheerhugowaard.nl, bij de koorleden of aan de zaal. Meer weten? Kijk op www.barbershopheerhugowaard.nl.

Afbeelding
Koopzondag Heerhugowaard 2023: alles wat je moet weten! Algemeen 5 feb, 14:26
Afbeelding
DTS revancheert zich van nederlaag vorige week Sport 5 feb, 13:35
Afbeelding
Vacature vrijwilliger Weidevogelbescherming Algemeen 5 feb, 12:53
Afbeelding
Ga je scheiden? Vijf belastingtips die nu relevanter zijn dan ooit Algemeen 5 feb, 10:45
Afbeelding
Provincie Noord-Holland investeert in veilige wegen en betere fietspaden Algemeen 5 feb, 09:01
Afbeelding
Vrone verstevigt positie Sport 4 feb, 19:23
Afbeelding
Onderzoek: smartphone aan tafel in meer dan helft Nederlandse huishoudens verboden Algemeen 4 feb, 15:50
Afbeelding
Themamiddag kanker: hormoontherapie bij prostaatkanker Algemeen 4 feb, 14:42
Afbeelding
Let op: streekvervoerders leggen werk neer Algemeen 4 feb, 14:15
Afbeelding
Censuur na twintig jaar terug in De Schelvis Uit 4 feb, 13:59
Afbeelding
Fado in het Poldermuseum Uit 4 feb, 10:42
Afbeelding
Automobilist valt in slaap op N242 in Heerhugowaard 112-nieuws 4 feb, 08:47
Afbeelding
Waardse Mangala (23) in finale Miss Beauty of Noord-Holland Algemeen 3 feb, 16:25