Jewish Jazz, concert met een verhaal, in Oude Gemaal

Uit
Jewish Jazz vertelt het verhaal van Joodse artiesten en componisten uit de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw.
Jewish Jazz vertelt het verhaal van Joodse artiesten en componisten uit de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - ‘Jewish Jazz - een concert met een verhaal’, is zondagmiddag 29 januari te horen en mee te beleven in Poldermuzeum Het Oude Gemaal aan de Huygendijk 17 in Heerhugowaard. Met muziek van Gershwin, Irving Berlin en vele anderen. Aanvang 14.00 uur.

In ‘Jewish Jazz’ neemt Mirjam van Dam je mee naar het New York van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Joodse immigranten, vluchtelingen uit Rusland en omringende landen, ontpopten zich in ‘Tin Pan Alley’, het centrum van de New Yorkse muziekbusiness, als componist, liedjesschrijver en artiest. In de hoogtijdagen van de jazz droegen zij eraan bij om Broadway en Hollywood met hun theaters en muziekfilmindustrie op de kaart zetten. Daarbij werkten zij samen met zwarte musici, iets dat in die tijd niet vanzelfsprekend was!

Niet veel mensen zijn op de hoogte van de turbulente geschiedenis van een nummer als ‘Bei Mir Bistu Scheyn’, wereldwijd bekend geworden in de versie van Sammy Cahn gezongen door de Andrew Sisters (‘Bei Mir Bist Du Schön’ 1937), maar oorspronkelijk afkomstig uit een Jiddische musical uit 1932. Toen de Duitsers daarachter kwamen werd het nummer direct verboden. Maar er is ook een versie van de zwarte jazz zanger Slim Gaillard, die allerlei gerechten gebruikte in zijn muziek, van Soul Food tot Italiaanse en Jiddische gerechten zoals spaghetti, pork stew, potato pie en fried lamb. Een ware melting pot dus.

En wie wist dat ‘I’m Dreaming of a White Christmas’, ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘April in Paris’ geschreven zijn door Joodse componisten? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in dit concert op speelse wijze worden gedeeld met het publiek. ‘Jewish Jazz’ volgt het spoor van deze ontwikkelingen aan de hand van biografieën, anekdotes en uiteraard fantastische muziek van George en Ira Gershwin, Irving Berlin, Artie Shaw, Benny Goodman en vele anderen.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.poldermuseumheerhugowaard.nl