Slag bij Vronen nu ook in eigen dorp te zien

Uitgaan
De onthulling werd uitgevoerd door Janneke Ruijs in het bijzijn van wethouder mevrouw Annette Groot.
De onthulling werd uitgevoerd door Janneke Ruijs in het bijzijn van wethouder mevrouw Annette Groot. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Maandag 27 maart vond in het verenigingsgebouw van de Historische Vereniging Sint-Pancras, aan de Nobelhof 1, de onthulling plaats van de mini-tentoonstelling over de Slag bij Vronen. 

Op dezelfde datum in 1297 vond op de Vronergeest een zeer bloedige veldslag plaats tussen de graven van Holland en de Westfriezen. Meer dan 3000 Westfriezen werden op gruwelijke wijze in deze veldslag afgeslacht. Mede omdat de zoon van Floris V, Jan I, de Westfriezen niet alleen vanuit het zuiden aanviel maar ook een groot aantal strijders via boten over het Vronermeer naar het noorden van de geestrug stuurde en zo de Westfriezen insloot en uitmoordde. Het hele dorp werd platgebrand en veertig jaar lang mocht er niemand meer op de geestrug wonen. De gevluchte bewoners trokken naar de Rekere waar later het dorp Koedijk ontstond. 

Schedels en boten in de tuin

In 1991 meldde Janneke Ruijs zich bij amateurarcheoloog Harry Olie om toch eens te onderzoeken waarom zij in haar tuin aan de Bovenweg 201 zo ontzettend veel menselijke botten en schedels tegenkwam. Harry wist al van geruchten uit het dorp dat er tijdens de vele zandafgravingen in het dorp in de dertiger jaren op die plaats veel schedels en botten waren waargenomen. Nader onderzoek ter plaatse, literatuur- en oude kaartenonderzoek leerde hem dat dit het oude Kerkhof van de vroegere plaats Vronen moest zijn. Vervolgens schakelde hij de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in, die graag een professionele opgraving wilde uitvoeren.

Slag bij Vronen

Deze ‘kleine’ opgraving in de voortuin van Bovenweg 201 duurde maar liefst vier maanden. De vondsten werden opgeslagen in het provinciaal depot. Pas in 2011 werden deze vondsten nader onderzocht en kwam naar voren dat er niet alleen al ruim 300 jaar mensen begraven lagen op het oude kerkhof, maar ook vele slachtoffers van de eerder genoemde slag bij Vronen. Dit bleek uit de vele toegetakelde schedels, armen, benen en heupen door sabels, dolken en messen. 

In het Huis van Hilde te Castricum wordt hier al ruim 8 jaar aandacht aan besteed in de vorm van enkele toegetakelde schedels en melding gemaakt van de grootste veldslag van de Westfriezen tegen de Hollanders.

Nu is er dus ook in het eigen dorp Sint Pancras een mini tentoonstelling ingericht, bestaande uit een prachtig informatiebord en een vitrine met vondsten uit het voormalige kerkhof. Na een korte toespraak werd de onthulling uitgevoerd door Janneke Ruijs in het bijzijn van het bestuur en enkele genodigden, alsmede wethouder mevrouw Annette Groot van Dijk en Waard. 

Belangstellenden die de mini tentoonstelling willen zien kunnen zich zaterdag 8 april melden in het clubgebouw achter Nobelhof 1 van 14.00 tot 16.00 uur.