Je kijkt je ogen uit op de Kunstroute Langedijk

Uitgaan
De jonge kunstenares Mahnaz exposeert tijdens de Kunstroute in het Behouden Huis.
De jonge kunstenares Mahnaz exposeert tijdens de Kunstroute in het Behouden Huis. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Je kunt er niet omheen dit weekend: het is al lokale kunst wat de klok slaat. In verschillende etalages, op diverse adressen en zelfs in het Oosterdelgebied wordt door lokale kunstenaars hun mooiste werk geëxposeerd in het kader van de Kunstroute Langedijk. Daar zijn bekende namen bij zoals Sietse Wiersma, Gertruud Sneekes-Bruin, Paula Wijnker-Bult, Theo Visser en Cees Koopman, maar ook krijgen beginnende kunstenaars alle ruimte.

Bijvoorbeeld de kunstenaars van Artquake. Twee jaar geleden deden voor het eerst jonge kunstenaars van dit platform voor creatieve jongeren mee met Kunstroute Langedijk. Toen waren dat beeldend kunstenaars Maureen Kolhoff, Mahnaz Lak en fotograaf Kevin van Leeuwen. Alledrie de kunstenaars kregen veel positieve reacties op hun kunstwerken en er werd ook meteen werk van hun verkocht. Dit jaar doen er weer drie kunstenaars van Artquake mee: Mahnaz Lak, Eline Groot en Jamayla Zimmer. 

Mahnaz komt oorspronkelijk uit Iran. Sinds 3,5 jaar woont zij in Nederland. Twaalf jaar geleden is zij begonnen met schilderen, het liefst schildert zij met olieverf op doek. Haar stijl is vaak realistisch, maar zij heeft ook moderne en impressionistische werken geschilderd. Maar ook maakte zij prachtige muurschilderingen. Het schilderen heeft zij van haar zus geleerd. Mahnaz blijft zich graag verder ontwikkelen en volgt nog steeds via online nieuwe cursussen. Mahnaz maakte bij de vorige editie van de Kunstroute grote indruk met haar technisch realistische olieverf schilderijen. Haar indrukwekkende schilderijen zijn te bewonderen in Het Behouden Huis te Oudkarspel.

Het wemelt van de kunst tijdens de Kunstroute

Jamayla Zimmer is een jonge vrouw die erg veel passie heeft voor kunst en verschillende kunstdisciplines. Naast haar full-time baan is ze bezig om een eigen bedrijf op te zetten als fotograaf. In haar overige vrije tijd vindt ze het leuk om creatief bezig te zijn met onder meer schilderen. Eline Groot is recent afgestudeerd als kunsteducator en geeft momenteel les in beeldende vakken binnen het middelbaar onderwijs. Naast het lesgeven maakt ze nog meer dan genoeg tijd vrij om zelf de handen uit de mouwen te steken en zich verder te verdiepen in het tekenen, schilderen en ontwerpen. 


Met hun werk willen Jamayla en Eline de aandacht vestigen op de leefomgeving van de weidevogels. Foto: aangeleverd

Eline en Jamayla werken mee aan de Kunstroute om te laten zien dat de combinatie van figuratieve- en abstracte kunst voor een mooie balans kan zorgen. Met hun werk willen zij de aandacht vestigen op de leefomgeving van de weidevogels. Hun samenwerking staat dan ook symbool voor de balans tussen de abstracte kunst dat in ons werk de leefomgeving verbeeld (Jamayla) en de figuratieve kunst in de vorm van een grutto (Eline). Het gezamenlijke kunstwerk van Eline en Jamayla is uitvergroot te bezichtigen langs de speciale vaarroute op de eilanden in het Oosterdelgebied. 


Veelgoeds is een van de nieuwe locaties waar tijdens de Kunstroute wordt geëxposeerd. - Foto: AGHeeremansPhotography

Nieuwe locaties

Naast nieuwe kunstenaars zijn er ook nieuwe locaties toegevoegd aan de route, waar u de kunst kunt bekijken. Veelgoeds bijvoorbeeld, de praktijk van Paulien Hartog en Yvonne Wortman aan de Mossel 15e in Noord-Scharwoude. Bij Veelgoeds is er alle ruimte voor voor persoonlijke en lichamelijke ontwikkeling, in de vorm van familie opstellingen, persoonlijk proceswerk, trainingen en massages. En ook alle ruimte voor kunst, in de breedste zin van het woord. Paulien vertelt: “In januari zijn wij met de praktijk naar deze fijne locatie verhuisd op De Mossel. We hebben een heerlijke praktijkruimte met een aparte ruimte voor de massages. Daarnaast zijn er veel lege, witte wanden die schreeuwden om kunst. We zijn begonnen met het exposeren van de strandkunst van een van de vrouwen die hier een training volgden, en Yvonne schildert zelf ook (zoals het hart, te zien op de foto). We merkten al snel de meerwaarde van kunstwerken aan de wand, het trekt de aandacht, leidt tot gesprekken en maakt de ruimte ook toegankelijker. Toen we door de organisator Marieke Neesen werden gevraagd om deel uit te maken van de Kunstroute Langedijk, hebben we uiteraard niet getwijfeld.” 

Naast de ruimte beschikbaar stellen voor in dit geval de kunst van Jolanda Pronk, is het voor de dames ook een hele mooie manier om te laten zien wat ze doen. Naast de exposant Jolanda Pronk is er een tai chi demonstratie en goud- en zilversmid Edwin is uitgenodigd om zijn producten te showen en verkopen. Daarnaast is er zangkunst door Judith Komen en wordt er een demonstratie intuïtief dansen gehouden. “Nog niet iedereen weet ons te vinden, al krijgen we het wel steeds drukker”, beaamt Yvonne. “Je kunt dit weekend op een laagdrempelige manier bij ons binnenkijken, genieten van dans en muziek in de partytent voor het pand, én er is koffie met gebak. Welkom!” 

Muziek 

Naast beeldende kunst wordt er ook op twee locaties muziek ten gehore gebracht. Op zondag en maandag vertoont Susan Harpenau haar vocale kunsten aan de Cederlaan 8 in Zuid-Scharwoude. Het American songboek is haar inspiratiebron met onder andere prachtige liederen van Ella Fitzgerald en Billie Holiday. 

In Poppodium B3 in Sint Pancras is de aftrap op zaterdag 27 mei van ‘What’s Poppin’ on Stage’ waar getalenteerde jongeren hun muziek laten horen. 

Vaarroute

Naast de kunst per voet of fiets bekijken, kan het dit jaar ook per boot. De expositie op de eilanden in het Oosterdelgebied kan per boot gratis worden bezocht. Er kan om de tien minuten worden opgestapt bij Veldzorg of de scheepshelling van Nico Vader op de boten van Langedijk Waterrijk. De boten varen rond de kunstwerken zodat u die op een bijzondere manier kunt bekijken. Varen met eigen boten is tijdens de Kunstroute niet toegestaan.

Kunstroute Krant

De Kunstroute Krant stond vorige week in dit Nieuwsblad. Als je deze hebt gemist, dan is alle informatie ook terug te vinden op www.lieflangedijk.nl/pg-25121-7-111576/pagina/kunstroute_langedijk.html.