Marion Hemstede: ‘Oudere mensen zingen heel graag’

Zorg
Het koor zingt met plezier voor ouderen.
Het koor zingt met plezier voor ouderen. (Foto: AGHeeremansPhotography)

ZUID-SCHARWOUDE – “Zingen houd je jong’’, zeggen Marion Hemstede en Joke van Leeuwen in koor. Marion: “Wij zingen al meer dan vijf jaar met een grote groep mensen. Op dit moment hebben we 25 leden die iedere week met veel plezier Hollandse liederen zingen en af en toe ook een bekend buitenlands nummer ten gehore brengen. De sfeer is zo goed dat we kunnen praten over ‘zingende en af en toe swingende leden.’

Door Ruud de Waard

Zangkoor Op Eigenwijze, dat de afgelopen vijf jaar welkom was in de Anbouw in Zuid-Scharwoude. Onder de paraplu van Wonen Plus Welzijn. “Het was iedere maandagochtend een en al gezelligheid”, zegt Marion Hemstede. “Ik was vijf jaar geleden één van de eerste vrijwilligers die zich had aangemeld na een oproep in deze krant. Het idee is overgewaaid uit Schagen, waar ook een koor Op Eigenwijze veel succes boekte. Eerder werd het koor bij ons begeleid door dirigent Annemarie Ursem. We hadden bij de eerste bijeenkomst al acht nieuwe leden en door de jaren heen werd de groep steeds groter. Nu hebben we maar liefst 25 leden en hierdoor even een ledenstop ingevoerd. Belangstellenden kunnen wel op een wachtlijst worden geplaatst.”

Nieuwe locatie

Met ingang van maandag 4 september zijn de dames en heren zangers naar een nieuwe locatie verhuisd. Marion: “We zijn nu iedere maandagmiddag welkom bij het verzorgingshuis Buiten Zorg. Ons zangkoor komt alleen bij elkaar om te zingen en niet om op te treden. Het is een laagdrempelig koor. Door de grote belangstelling start er wellicht in de toekomst een tweede koor. Mensen die graag willen zingen kunnen dit in elk geval melden bij Wonen Plus Welzijn.” Marion wordt al bijna vijf jaar ondersteund door Joke van Leeuwen. “Eerst om mee te zingen”, zegt Joke. ‘’Maar al snel om Marion te ondersteunen, want die doet zoveel werk op de achtergrond. En ik vind het iedere week erg gezellig om aanwezig te zijn.”

Hollandse liederen

Als iedereen zijn plekje heeft gevonden, start Marion haar Soundbar en iPad. “Ik heb voor iedereen een map gemaakt met daarin teksten van tientallen liedjes. Het grootste deel is Nederlands, maar nummers als We’ll Meet Again van Vera Lynn en My Bonnie lies over de Ocean worden door iedereen volmondig meegezongen. We zingen drie kwartier en dan een pauze waar iedereen koffie of thee kan drinken. En altijd met een koekje erbij. De koffie wordt rondgebracht door koffiejuffrouw Jannie. Na de pauze zingen we nogmaals drie kwartier. Omdat er veel ouderen bij zijn, de oudste deelnemer is 95 jaar, zingen we zittend.” De 4 heren en 21 dames genieten met volle teugen en kijken na afloop alweer naar de volgende bijeenkomst.

Trekzak

Een keer in de veertien dagen komen de dames Ronny en Tiny met hun trekzak (trek)harmonica naar Buiten Zorg voor ondersteuning. Joke: “Met verjaardagen krijgen alle mensen een kaartje. Die worden persoonlijk door mij bij de mensen gebracht of via de post verstuurd. Verder hadden we op Valentijnsdag voor iedereen een bakje met bloemen. Iedereen betaalt vier euro per bijeenkomst en daar worden de onkosten voor betaald en konden we vorig jaar, vanwege ons vijfjarig bestaan, de leden een lunch aanbieden. Dat was een groot succes.” Iedere week is er een thema. Marion: “Bijvoorbeeld liedjes die beginnen met een bepaalde voornaam. Na de pauze mogen de aanwezigen altijd een verzoeknummer doorgeven. Wel een nummer uit de map met liederen. Dan gaat de Soundbar aan zingt iedereen mee. En samen zingen is ook goed voor de onderlinge sociale contacten.”

Wie meer wil weten over het koor, kan contact opnemen met Wonen Plus Welzijn via Ineke Vroling, tel. 072-5717170 / e-mail dijkenwaard@wonenpluswelzijn.nl.

Afbeelding
Afbeelding