Soroptimistclub Hoorn e.o. in actie voor ‘Orange the World’

Algemeen
Laat van 25 november tot en met 10 december een oranje kaars voor je raam branden.
Laat van 25 november tot en met 10 december een oranje kaars voor je raam branden. Foto: Pixabay

REGIO - ‘Orange the World’ is de internationale campagne van de Verenigde Naties ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’. Het oranje uitlichten van bijzondere bouwwerken in de periode 25 november tot en met 10 december is een onderdeel van deze campagne. Oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Soroptimistclub Hoorn en omstreken wist in 2019 de campagne onder de aandacht te brengen in heel West-Friesland. Alle zeven West-Friese gemeenten deden mee door het aanlichten van bouwwerken en aandacht vragen via pers en social media. Ook in 2020 wil Soroptimistclub Hoorn e.o. zich inzetten voor de campagne.

Naast de West-Friese gemeenten willen de Soroptimisten de campagne dit jaar verbreden naar middelbare scholen, bedrijven, religieuze instellingen en bij iedereen thuis. Vanuit de hele wereld klinkt het geluid over de toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. Onder normale omstandigheden heeft één op de drie vrouwen te maken met huiselijk geweld. Er worden wereldwijd jaarlijks meer dan 85.000 vrouwen vermoord door hun partner of een familielid. Dit aantal is de afgelopen maanden, waarin gezinnen in quarantaine dicht op elkaar zitten, explosief toegenomen.

Ook in Nederland zijn er signalen, van onder andere hulporganisaties en politie, dat geweld is toegenomen in de corona-quarantaine. Daarom dit jaar nog des te meer een reden om aandacht te besteden aan de campagne, om het taboe te doorbreken en de vrouwen die er mee te maken hebben een hart onder de riem te steken. Dat kan bij iedereen thuis op een relatief eenvoudige manier: laat van 25 november tot en met 10 december een oranje kaars voor je raam branden. Maak daarvan een foto, plaats deze via Facebook / Instagram en gebruik daarbij #OrangetheWorld en deel het bericht. Kortom, aan iedereen de oproep: wees geen toeschouwer!

Zelf hulp nodig? Bel ‘Veilig Thuis’: 0800-2000 (advies en meldpunt voor huiselijk geweld).