Samen investeren in zonne-energie.
Samen investeren in zonne-energie. Foto: aangeleverd

Buurtinitiatief in Zwaagdijk met zonne-energie voor inwoners West-Friesland

Algemeen

REGIO - Op de grond van een oude perengaard, achter de kerk in Zwaagdijk-West verrijst Zonnepark Zwaagdijk-West. Het park, waarvan de afronding gepland staat voor 2023, moet jaarlijks genoeg stroom opleveren voor 2000 huishoudens. Het project is een samenwerking van buurtinitiatief Zonnecoöperatie West-Friesland 2, projectontwikkelaar Sunvest, de gemeente Medemblik en inwoners van Westfriesland.

Inwoners uit Hoogkarspel kunnen zich inschrijven

Zonneparken Zwaagdijk laat Westfriesland profiteren van de kracht van de zon. Zonnepark Zwaagdijk-West, dat 5 hectare groot zal zijn, is deels van projectontwikkelaar Sunvest en deels van Zonnecoöperatie West-Friesland 2. De panelen die de zonnecoöperatie in bezit heeft, worden via zonnecertificaten toegewezen aan deelnemers. Zo kunnen inwoners van de regio hun eigen stukje van het zonnepark kopen én profiteren van een aantrekkelijk rendement. Ook wanneer ze maar een klein budget hebben. De zonnepanelen in het park zullen jaarlijks samen zo’n 6,5 Megawatt aan stroom opleveren. Hiermee levert het zonnepark een belangrijke bijdrage aan het energieneutraal worden van de regio.

Inwoners Westfriesland kunnen meedoen vanaf 75 euro

Inwoners van Westfriesland kunnen zonnecertificaten kopen voor 75 euro. Deze staan symbool voor een deel van het zonnepark. Er zijn 2.600 certificaten beschikbaar. Een zonnecertificaat geeft de eigenaar recht op 15 jaar lang een jaarlijkse uitkering op basis van de opbrengst van de zonneweides. Het rendement is gemiddeld 5 tot 7%, afhankelijk van het aantal zonuren, maar ook de looptijd van het park. Voor het project wordt gebruik gemaakt van de Subsidie Coöperatieve Energie (SCE) die werkt met de zogenaamde postcoderoosregeling. Dit houdt in dat alleen inwoners van specifieke postcodegebieden rond Zwaagdijk kunnen deelnemen. Een overzicht van deze postcodes staat op www.zonneparkenzwaagdijk.nl. De voorinschrijving voor de zonnecertificaten is gestart.

Biodiversiteit

Zonnepark Zwaagdijk-West is een zogenaamd natuurlijk zonnepark. Bij het ontwerp van het park is rekening gehouden met de rivier de Kromme Leek en de biodiversiteit. Zo blijft een deel van de oude boomgaard staan, wordt langs de rivier een natuurvriendelijke oever aangelegd en worden hagen en andere vegetatie geplant. Vanaf de weg zal het park nagenoeg niet zichtbaar zijn. Het zonnepark levert een CO2-reductie op van 4.000 ton per jaar. Dat is net zoveel als 200.000 bomen zouden opnemen. Vrijwilligersorganisatie Zonnecoöperatie West-Friesland 2, een zustercoöperatie van Zonnecoöperatie West-Friesland, maakt duurzame energie, opgewekt door de zon, bereikbaar voor alle inwoners van de regio. Deze energie wordt opgewekt via zonnepanelen op daken van grote bedrijfspanden en op daarvoor aangewezen percelen grond, de zonneparken. De vrijwilligers binnen de coöperatie maken zich hard voor de realisatie, het beheer en het onderhoud van de installaties. Ook zorgen ze voor de administratieve afhandeling en het contact met de energiemaatschappij, Belastingdienst en de netwerkbeheerder. Als deelnemer aan Zonneparken Zwaagdijk word je lid van de coöperatie voor eenmalig 25 euro waarna je geen omkijken hebt naar alle bovenstaande zaken.

Voorinschrijving zonnecertificatien geopend

De voorinschrijving voor de zonnecertificaten loopt tot en met 31 december 2021. Vervolgens wordt de subsidieaanvraag voor het project ingediend. Als deze subsidies rond zijn, wordt de definitieve inschrijving geopend. Mensen die zich hebben ingeschreven bij de voorinschrijving krijgen voorrang bij de toekenning van de zonnecertificaten.

Postcodegebieden voor inschrijvers.
Zonnecooperatie West-Friesland 2.
Afbeelding
Birthe Blom opent nieuwe seizoen Karakteristiek Klassiek in Oosterblokker Algemeen 20 sep, 17:39
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Frontale botsing in Hem, tussen auto en vrachtauto 112-nieuws 19 sep, 13:50
Afbeelding
Bestuurder mee naar bureau na ongeluk in Westwoud 112-nieuws 17 sep, 19:40
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Relatief weinig bibliotheeklocaties in Noord-Holland Algemeen 14 sep, 14:53
Afbeelding
Alkmaar Shopping Night én Blues Weekend Algemeen 14 sep, 12:59
Afbeelding
Rectificatie special Rodi Duurzaam Algemeen 12 sep, 12:00
Afbeelding
Wandelnetwerk Noord-Holland lanceert vernieuwde website en app Uit 7 sep, 14:31
Afbeelding
Een kijkje op de biodynamische boerderij van Jeroen en Rosalinde Duurzaam 6 sep, 17:00
Afbeelding
Warm weer trekt maden aan: tips om container madenvrij te houden Algemeen 6 sep, 14:49
Afbeelding
Werkzaamheden onderdoorgangen Westfrisiaweg (N307) in Zwaag en Westwoud Algemeen 5 sep, 16:12
Afbeelding
Wandelnetwerk Noord-Holland lanceert vernieuwde website en app Uit 1 sep, 13:27
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Drechterland

Op Rodi Drechterland volg je het laatste nieuws uit Drechterland. Rodi Drechterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Drechterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Drechterland in je mailbox.