‘Doortrappen’: veilig op de fiets tot je honderdste

Algemeen
Het doel van het programma 'Doortrappen' is ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen.
Het doel van het programma 'Doortrappen' is ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen. Foto: Adobe Stock

REGIO - Veiliger fietsen tot je honderdste. Dat is het voornaamste doel van ‘Doortrappen’. Een programma voor ouderen waarin ze leren over, bewuster worden van en plezier beleven aan fietsen. Team Sportservice gaat dit programma uitvoeren voor de Westfriese gemeenten. Sportservice wil daarbij graag in gesprek gaan met de fietsers om te kijken hoe zij dit samen voor elkaar kunnen krijgen. 

Veel ouderen fietsen. Het is gezond, houdt ze in beweging, sociaal actief en het vergroot bovendien de mobiliteit en zelfredzaamheid. En met ‘Doortrappen’ is het de bedoeling dat ze dat ook nog tot in lengte van dagen kunnen blijven doen. Want een oudere fietser is ook een stuk kwetsbaarder.

Vijftig procent meer fietsongevallen

Projectcoördinator Paul Molenaar van Team Sportservice: “Het aantal senioren dat ernstig letsel oploopt op de fiets is sinds 2000 met vijftig procent toegenomen. Door initiatieven als ‘Doortrappen’ proberen we ouderen veiliger en zekerder te laten fietsen. Tips bij de aanschaf, je fiets laten controleren, fietslessen of activiteiten zijn daar voorbeelden van. Onze bewegingsagoog Ramon Kolenberg krijgt hierin ook een grote rol. Hij zal veel bij activiteiten aanwezig zijn om de deelnemers van goed advies te kunnen voorzien.”

Nieuwe activiteiten

‘Doortrappen’ wordt uitgevoerd door buurtsportcoaches van Team Sportservice in samenwerking met lokale partners. Het is een programma dat gekoppeld kan worden aan bestaande en huidig lopende projecten voor deze doelgroep. “En verder willen we met ‘Doortrappen’ ook kijken welke nieuwe activiteiten we kunnen opzetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een fietsdag.”

Het programma ‘Doortrappen’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt uitgevoerd door Twijnstra Gudde, bureau Ideate en met medewerking van partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, de Fietsersbond en provincie Noord-Holland. Kijk voor meer informatie op www.doortrappen.nl of mail naar Paul Molenaar: pmolenaar@teamsportservice.nl .