Relatief weinig bibliotheeklocaties in Noord-Holland

Algemeen
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%.
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. (Foto: Laudius)

NOORD-HOLLAND - In Noord-Holland zijn relatief weinig bibliotheeklocaties. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 26.971 Noord-Hollanders, wat meer is dan landelijk gemiddeld. Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Noord-Hollandse bibliotheeklocaties minder haalbaar dan elders in Nederland. Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data.

Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Het aanbod bestaat bijvoorbeeld uit het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek met evenveel anderen.

Amsterdamse huishoudens minst vaak lid van bibliotheek

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek.

Dit percentage is in Noord-Holland met 23% lager dan gemiddeld. In de gemeente Amsterdam ligt het percentage het laagst, daar is nog slechts 17% van de huishoudens aangesloten. In de gemeenten Bloemendaal (38,1%), Heiloo (37,2%) en Heemstede (36,3%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek.

Abonnement kost gemiddeld € 39,85 in Noord-Holland

Een basis abonnement bij een Noord-Hollandse bibliotheek kost gemiddeld € 39,85 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost € 41,67 per jaar. Leden zijn dus wat goedkoper uit.

De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Noord-Holland sterk per regio. Leden van de Bibliotheek Kennemerwaard zijn het goedkoopst uit en betalen slechts € 12,50. De Bibliotheek Hoorn rekent met € 54 het hoogste tarief voor hun leden.

Benieuwd naar hoe jouw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is hier te vinden

Meer informatie is te vinden op de website

Bron: Laudius