Succesvolle actie met biologische appels

Algemeen
Appels.
Appels. (Foto: Pexels)

HEM - Fruitteler René van der Aarde had 10.000 kilo biologische appels op zijn bedrijf liggen die opgegeten moesten worden. Daarom heeft René op zaterdag 14 februari een ‘red de appel dag’ georganiseerd. Voor 1,- euro per kilo konden bezoekers hun eigen tas, mand of krat komen vullen met appels. De actie is succesvol verlopen.

Al generaties teelt familie van der Aarde fruit aan De Hout 13 in Hem. René: “Wij hebben het milieu hoog in het vaandel staan. Daarom zijn wij bezig ons fruitbedrijf om te schakelen van reguliere teelt naar biologische teelt. 

Voor ons is dit een logische maar spannende stap: Logisch, omdat de huidige manier van landbouw de aarde uitput. Te vaak gaat het om ‘veel voor weinig’ zonder oog te hebben voor wat de aarde nodig heeft om voor ons te blijven zorgen. Het is spannend omdat het voor ons betekent dat we een aantal jaren minder zullen oogsten terwijl de prijs die we ontvangen nog de prijs voor reguliere teelt is. Deze overstap kost ons veel geld én extra moeite om deze duurzame appels onder de aandacht van de consument te brengen. Wij zien dat de meeste consumenten nog niet kiezen voor de biologische appel. Europa, Rijk en provincie stimuleren de omschakeling naar biologisch wel. Daarom wilden wij met deze actie aandacht vragen voor dit mooie product en voor de afzet ervan.” 

Bewuste keuze

De provincie Noord-Holland ondersteunt de actie van René. Gedeputeerde Ilse Zaal: “Wij leveren een kleine bijdrage door te helpen met de organisatie van deze dag. Om te komen tot een duurzaam voedselsysteem is het belangrijk dat er meer duurzame producten worden verkocht en dat de afstand tussen de producent en de consument zo klein mogelijk is. Dit draagt bij aan een betere leefomgeving én aan een beter verdienmodel voor de agrarisch ondernemer. In 2020 vond een soortgelijke actie plaats in Haarlem. Toen kochten honderden mensen aardappelen. Ik hoop dat de actie van René heeft aangespoord dat meer mensen kiezen voor biologische appels en dus een bewustere keuze.”