‘De Zeven Kruiswoorden’ in Hoogkarspel

Algemeen
Gemengd Zangkoor Floraklanken zingt De Zeven Kruiswoorden in Hoogkarspel.
Gemengd Zangkoor Floraklanken zingt De Zeven Kruiswoorden in Hoogkarspel. (Foto: 'Foto Hoekstra')

HOOGKARSPEL - Gemengd Zangkoor Floraklanken zingt zondagmiddag 2 april in de PKN-kerk in Hoogkarspel ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’, De Zeven Kruiswoorden van J. Haydn. De aanvang is om 15:00 uur.

Rond 1785 liet de bisschop Jose Saenz de Santamaria, markies van Valde-Iñigo, een grot restaureren. Voor de inwijding van de kapel, op Goede Vrijdag, bestelde de bisschop een muziekstuk bij de beroemdste componist die hij kende: Joseph Haydn in Wenen. De opdracht was een zevendelig instrumentaal werk te componeren voor klein orkest. Elk van de delen moest in het teken staan van één van de zeven kruiswoorden van Jezus. Haydn was zo tevreden over de orkestversie, dat hij later ook een versie met koor, een versie voor piano en een versie voor strijkkwartet publiceerde. De Zeven Kruiswoorden is uitgegroeid tot niet alleen een van Haydns meest gespeelde werken, maar ook tot een werk dat de onvolprezen Matthäus Passion van Bach naar de kroon steekt.

Musici 

Deze middag wordt solistische medewerking verleend door: Nanette Mans – sopraan, Wies de Greef – alt, Dierick Aartsen – tenor en Wessel van der Ham – bas. De begeleiding wordt verzorgd door pianist Willem Woestenburg. Het geheel staat onder leiding van Ike Wolters.

Informatie

Het concert vindt zondagmiddag plaats in de PKN-kerk in Hoogkarspel. De aanvang is om 15:00 uur. De toegangsprijs bedraagt aan de kerk 18,- euro (inclusief koffie of thee). In de voorverkoop bedraagt de prijs 17,- euro en voor 65+ is het 16,- euro. Neem voor de voorverkoop contact op via:
info@floraklanken.nl.