Sinterklaas intochten Stede Broec, intocht Enkhuizen en Drechterland intocht 2023

Nieuws
Sinterklaas komt weer naar Nederland. Bekijk hier wanneer de Sinterklaasintochten zijn bij jou in de buurt.
Sinterklaas komt weer naar Nederland. Bekijk hier wanneer de Sinterklaasintochten zijn bij jou in de buurt. (Foto: Adobe Stock)

SED-GEMEENTEN - Sinterklaas en zijn Pieten komen weer naar Nederland. Hieronder een overzicht wanneer de Sinterklaasintochten plaatsvinden binnen de SED-gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland).

Sinterklaasintocht Stede Broec

In Bovenkarspel (gemeente Stede Broec) staat zondag 19 november in het teken van de Sinterklaasintocht. Om 13.00 uur begint het programma bij het gezellige haventje aan het IJsselmeer, ook wel De Kolk genoemd. De verwachting is dat de Sint om 13.30 uur voet aan wal zal zetten, alwaar burgemeester Wortelboer van hem feestelijk verwelkomt. Dankzij de hekken rondom de haven kunnen kleine kinderen veilig vooraan staan. Ook aan de overkant van de haven, op ‘Pampus’, is alles goed te zien en te horen. U kunt niet parkeren in de direct omgeving van de haven en de ijsbaan. Ook het parkeerterrein van restaurant De Woeste Hoogte is niet voor toeschouwers. Een goed alternatief wordt op de Provincialeweg aangegeven. Na een kort woordje zal de Sint te paard een rondgang door
Bovenkarspel maken. De (vernieuwde) route loopt via de Broekerhavenweg, de Rozenboom naar het Streekplein (voor het gemeentehuis).

Sinterklaasintocht Enkhuizen

De bekende stoomboot meert zaterdag 18 november af in de prachtige haven van Enkhuizen, met aan boord natuurlijk Sint Nicolaas met zijn complete pietenlegioen. Zij worden gepast ontvangen op het bordes van het Snouck van Loosenhuis en nemen uitgebreid de tijd om iedereen te verwelkomen. Daarna volgt een feestelijke rondgang door de binnenstad met een aantal stops onderweg, waarbij het mogelijk is om de Sint een handje te geven, selfies of een klein praatje te maken. De optocht eindigt bij het stadhuis aan de Breedstraat.

Sinterklaasintocht Drechterland

De Sinterklaasintocht in Hoogkarspel (gemeente Drechterland) wordt ook zaterdag 18 november gehouden. De aankomstplaats is de aanlegsteiger: Blauwe Reiger in Hoogkarspel. Vanaf hier een wandelroute: Binckhorst- Bernhardstraat-Wilhelminalaan- Keesmanlaan- Julianastraat-Dahliastraat- Streekweg- Bovenakker- Noordervoert- Om de Noord- tot slot: Raadhuisplein. Het evenement vindt plaats van 13:00 uur tot 15:00 uur. Iedereen is welkom!

‘Sinterklaas intocht Enkhuizen vol verrassingen’

Zaterdag 18 november rond 13:30 uur moet de Sint dus op zijn Pakjesboot arriveren in Enkhuizen. Annemiek, medeorganisator van de intocht: “Je kunt het je van tevoren niet bedenken, maar er komt zoveel kijken bij het organiseren. Je komt altijd weer voor verrassingen te staan.”

Als de ouders met hun kinderen klaarstaan om de Sint en zijn Pieten te ontmoeten bij de Sinterklaas intocht Enkhuizen, heeft een heel team al maanden van tevoren gezorgd dat deze dag werkelijkheid kan worden. “Als bestuur kom je bij elkaar, ga je kijken wie waar goed in is én worden er wat opdrachten verdeeld. Vervolgens komen er nog heel veel taken bovenop”, licht Annemiek toe. Er zijn zoveel verschillende dingen waar je aan moet denken, zoals: Sinterklaas regelen, beveiliging, strooigoed inkopen, verkeersregelaars, KNRM, reddingsbrigade, EHBO, Pieten, kostuums, subsidie aanvragen, boot regelen, versiering, volgorde van de intocht, marketing, lunch, schminkschema, vergunningen aanvragen en nog zo veel meer! “Als je dit zo ziet, dan hoeven wij ons nooit te vervelen”, grapt Annemiek.

Kostenplaatje

Het grootste obstakel waar de organisatoren van de Sinterklaas intocht Enkhuizen jaarlijks weer tegenaan lopen is het budgetteren. Annemiek: “Je hebt eigenlijk nooit genoeg geld voor zo’n dag. Er zijn altijd wel dingen die mooier of beter kunnen. Er zijn ook weer kosten bij gekomen, zo hebben we er vanaf heden officiële beveiliging bij lopen en gaan we dit jaar meer hekken gebruiken om de veiligheid te waarborgen, die hekken moeten we tevens ook huren. En, iets waar iedereen natuurlijk mee te maken heeft in deze tijd: de boodschappen worden duurder. Het strooigoed, de lunch en al het andere dat we moeten aanschaffen helaas dus ook. We hebben het geluk dat we een grote groep enthousiaste Pieten hebben dit jaar (bijna 100), maar dat betekent ook dat er extra lunches, bedankjes en schmink gekocht moeten worden. Alles kost geld. Gelukkig krijgen we soms dingen gedoneerd of tegen een speciale prijs, maar het blijft financieel een krappe boel, dat merken we dit jaar extra. Het is echt puzzelen en keuzes maken. We zijn ontzettend blij met de subsidies en donaties die we krijgen, zonder dat kan de intocht niet doorgaan, maar welk bedrag je ook ontvangt, er zijn altijd meer ideeën en verbeterpunten. Ach, je moet wat te wensen overhouden.”

Stichting

“Een bijzondere stap die we dit jaar hebben gezet, is het oprichten van een op zichzelf staande stichting”, vervolgt Annemiek. “Vanaf heden organiseren we de Intocht onder de naam van ‘Stichting Sint Nicolaas Enkhuizen’. Hierdoor kunnen we een eigen bankrekening openen en ook makkelijker fondsenwerven. We beschikken inmiddels over een compleet bestuur, waarbij iedereen zijn of haar eigen taken heeft. Waar we vorig jaar nog regelmatig het wiel moesten uitvinden, loopt het nu allemaal een stuk soepeler.”

‘We gaan zien of alles op zijn plek valt’

Iedereen kan zich verzamelen bij de haven van Enkhuizen, waar rond 13.15 uur de Drommedarisbrug opengaat zodat Sint Nicolaas met al zijn Pieten de haven kunnen binnenvaren. Zij worden gepast ontvangen, onder meer door KSM Enkhuizen. Uiteraard staat de burgemeester Sinterklaas weer op te wachten voor de Sinterklaas intocht Enkhuizen, om hem van harte welkom te heten. De Enkhuizer Balletschool is ook van de partij, om samen met de aanwezige kinderen op de kade een dansje te oefenen en vervolgens mee te dansen in de optocht. Daarna volgt een feestelijke rondgang door de binnenstad met De Blaaskaken (die speciaal voor deze gelegenheid zijn omgetoverd tot De BlaasPieten, red.) en DJ Sigi. De optocht eindigt bij het stadhuis aan de Breedstraat. Annemiek licht toe: “Het kost ook wel wat slapeloze nachten, maar tegelijkertijd is het geregel, het bedenken en het toewerken naar zo’n bijzondere dag gewoon ontzettend leuk! We kijken uit naar 18 november, want dan gaan we zien of alles wat we bedacht en geregeld hebben, ook daadwerkelijk op zijn plek valt.”

Verwondering

Vanaf het punt dat de Sint aankomt op zijn boot is het voor de kinderen een geweldige tijd vol spanning en verrassingen. Annemiek: “We willen een fantastisch feest maken voor alle kinderen. Er is natuurlijk best wat onrust in de wereld en we hopen hen een heerlijk onbezorgde dag te bezorgen. De verbazing bij de kinderen als ze oog in oog met Sint of Piet staan, dat is zó mooi om te aanschouwen. Die verwondering begint met de intocht en gaat door tot pakjesavond. Je doet het uiteindelijk allemaal voor die blije gezichtjes.”

Glutenvrije Pieten

Heb je een kindje die naar de intocht komt en die alleen glutenvrij mag eten? Dan is er goed nieuws; dit jaar is daar wederom speciaal rekening mee gehouden dankzij de Glutenvrije Pieten! Deze Piet komt niet in contact met het gewone strooigoed en heeft speciaal voor jouw kind een afgesloten zakje kruidnoten (op = op). De Glutenvrije Pieten zijn herkenbaar aan hun groene pak. Vergeet niet het vlaggetje uit te printen. Zo kan de Piet jou ook herkennen. Deze vlaggetjes en een leuke kleurplaat zijn te vinden op de website van NCV, via: www.ncv.nl/glutenvrije-piet.

Informatie

De sinterklaasintocht van Enkhuizen wordt zaterdag 18 november gehouden om 13:30 uur in de oude haven. Kijk voor meer informatie of vragen op: www.facebook.com/people/Sinterklaasintocht-Enkhuizen-2022/100086726411616 of op www.visitenkhuizen.nl/algemene-informatie/stichting-sint-nicolaas-enkhuizen. Wil je de intocht steunen? Koop dan een zakje strooigoed bij het Coffy Huys, in de Westerstraat. Daarmee maak je ook nog eens kans op leuke prijzen, zoals een huisbezoek van twee gezellige Pieten, of een workshop chocoladeletters maken (voor één kind en één ouder/verzorger) bij ‘Uit Eigen Atelier’.

PietenPret

Kun je geen genoeg krijgen van het sinterklaasfeest? Dan kun je 25 november ook alvast in je agenda noteren. Op deze datum is het tussen 12.30 en 16.30 uur ‘PietenPret’ in de winkelstraat. Tijdens deze middag loopt een flink aantal Pieten rond in de binnenstad en kunnen kinderen allerlei spelletjes doen.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda