Sterre, Sepp en Sara winnen Westfriese voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd

Nieuws
Sterre Hof uit Hoogkarspel was de winnaar binnen de SED-gemeenten.
Sterre Hof uit Hoogkarspel was de winnaar binnen de SED-gemeenten. (Foto: aangeleverd)

HOOGKARSPEL / REGIO - De afgelopen weken deden leerlingen van groepen 7 en 8 mee aan de lokale voorrondes van de nationale voorleeswedstrijd. De winnaars gaan door naar de regionale finale en maken kans om de nationale voorleeskampioen 2024 te worden. De kandidaten werden aangemoedigd door hun supporters. Iedere kandidaat las een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, trokken de jury’s zich terug voor beraad. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. In de Westfriese gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik, Opmeer en Koggenland deden 26 leerlingen mee via de Westfriese Bibliotheken, hieruit kwamen drie winnaars naar voren.

Sterre Hof van de meester Spigtschool uit Hoogkarspel won de lokale finale binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED-gemeenten). Sterre las een fragment voor uit het broek ‘kinderen van de grote beer’ van Carry Slee. De jury bestond uit Simone Visser-Botman (Wethouder Drechterland), Meindert Deen (voorlezer, taal/leesspecialist) en Joke Storm (voorlezer, voormalig leerkracht). Zij vonden dat Sterre iedereen op een ontspannen manier helemaal meetrok in het fragment, met een fantastisch open einde, waardoor je echt meer wilde weten over het verhaal. 

Sepp Redeker

Sepp Redeker van basisschool De Vijzel uit Hauwert werd winnaar van de lokale finale in de gemeente Medemblik. Sepp las een fragment voor uit het boek ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ van J.K. Rowling. De jury bestond uit Gerben Gringhuis (Wethouder Medemblik), Cobien Minneboo (voormalig manager WFB) en Gea Hoogland (voormalig leerkracht). Zij vonden dat Sepp met zijn juiste en duidelijke uitspraak de luisteraars meenam in het boek.

Sara Oudhuis

Sara Oudhuis van basisschool De Sprankeling uit Avenhorn greep de titel in de lokale finale van de gemeenten Koggenland/Opmeer. Sara las een fragment voor uit het boek ‘De Regels van Floor’ van Marjon Hoffman. De jury bestond uit Robbert Tesselaar (Wethouder Opmeer) en Annelies Vethman (Neerlandicus). Zij vonden dat Sara heel zelfverzekerd haar fragment voorlas, het publiek goed aankeek en iedereen wist te boeien met het verhaal.

Nationale Voorleeswedstrijd

De winnaars gaan door naar de regionale finale die op 16 maart wordt gehouden in de Bibliotheek van Stede Broec. De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes en leren hierbij veel van elkaar en genieten van het wedstrijdelement. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van stichting lezen in samenwerking met de bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren. De nationale voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Sara Oudhuis is tot winnaar uitgeroepen binnen de gemeenten Koggenland/Opmeer.
Sepp Redeker was de winnaar binnen de gemeenten Medemblik.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda