Humanitas signaleert alarmerende toename mensen met geldproblemen

Nieuws
"Geldzorgen komen niet alleen meer voor, maar worden door de schuldenindustrie ook nog verergerd."
"Geldzorgen komen niet alleen meer voor, maar worden door de schuldenindustrie ook nog verergerd." Foto: AdobeStock

REGIO - Uit nieuw onderzoek van Vereniging Humanitas blijkt dat de vraag naar hulp bij geldproblemen fors is toegenomen. In een enquête onder coördinatoren van de vrijwilligersorganisatie geeft 63 procent van de respondenten aan dat er bij hun afdeling meer vraag is van mensen met geldzorgen. 44 procent van de coördinatoren van Humanitas ziet dat de bestaande geldproblemen verergerd zijn in het afgelopen jaar. Bovendien signaleert 54 procent dat de deelnemers meer last van stress en gezondheidsklachten hebben door hun financiële problemen.

In 2021 ondersteunde Humanitas ruim dertienduizend mensen met ernstige geldproblemen. In 2022 steeg dat naar 17.492 en in 2023 waren dat al 24.266 mensen. “Deze cijfers zijn alarmerend”, zegt Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas. “Onze vrijwilligers en coördinatoren zien mensen op hun dieptepunt. Zij vangen als eerste de signalen op dat het probleem vele malen groter is dan voorheen. Geldzorgen komen niet alleen meer voor, maar worden door de schuldenindustrie ook nog verergerd. Door die geldstress zien we vaak ook andere problemen ontstaan zoals eenzaamheid. Wij luiden de noodklok!”

Vrijwilligers

Humanitas is de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland die kosteloos schuldhulpverlening aanbiedt. Ruim vijfduizend vrijwilligers hielpen afgelopen jaar meer dan 24.000 huishoudens met ernstige geldzorgen in 233 gemeenten. Humanitas Thuisadministratie is de op één na grootste activiteit van Humanitas.

Schuldenindustrie

Mensen kunnen te makkelijk schulden aangaan. Een groot aantal agressieve incassobureaus werkt op basis van no cure no pay, waardoor bedrijven hun openstaande rekeningen makkelijk overdragen. Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die vele malen hoger. Een kleine schuld kan uitgroeien tot een monsterschuld. Zo kan er binnen de kaders van de wet goed worden verdiend aan mensen met schulden en is er sprake van een schuldenindustrie. “De overheid heeft onvoldoende wetgeving om mensen te beschermen tegen de schuldenindustrie”, aldus Soetekouw. “Bovendien is de overheid zelf ook onderdeel van de schuldenindustrie, wanneer zij belastingen, te hoge toeslagen en boetes int met weinig oog voor de menselijke maat.”

Slachtoffers

Ongeveer de helft van alle Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar. Zij hebben allemaal consumptieve schulden. Er zijn 726.210 huishoudens (ruim 1,5 miljoen mensen) met geregistreerde problematische schulden (bron: CBS). Mensen met problematische schulden kunnen daar vaak niet meer zelfstandig uitkomen.  

Mensen die willen dat er een einde komt aan de schuldenindustrie, kunnen een petitie tekenen op www.humanitas.nl/schuldenindustrie of vrijwilliger bij Humanitas worden. Mensen die zelf met schulden kampen, kunnen zich aanmelden voor ondersteuning door Humanitas.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda