Ontdek wat uilen eten tijdens workshop van IVN West-Friesland

Uitgaan
Ontdek wat een uil heeft gegeten door hun braakballen te onderzoeken.
Ontdek wat een uil heeft gegeten door hun braakballen te onderzoeken. (Foto: Pexels)

BOVENKARSPEL - Speel voor detective bij IVN West-Friesland op 21 februari in het Streekbos Paviljoen. Uilen, maar ook diverse andere vogelsoorten, spugen regelmatig braakballen uit. Een uil slikt zijn prooi met huid en haar naar binnen. Haren en botjes verteren niet in zijn maag en worden uitgespuugd in de vorm van een braakbal. Deze avond mag je, onder leiding van IVN-vrijwilligers, zelf zo’n braakbal uit elkaar pluizen en ontdekken wat de uil gegeten heeft.

Dat klinkt heel vies, maar het zijn droge bolletjes die je voorzichtig uit elkaar kunt pluizen. We doen dit met een pincet en een (oude) tandenborstel. Je onderzoekt als een echte detective wat de uilen gegeten hebben. Je vindt dan vast een kaakje van een muis of de vleugels van een libelle. Zitten er muizenschedeltjes of tandjes in? Misschien kun je ook ontdekken welke soort muis er opgegeten is. We hebben hiervoor een prachtige zoekkaart. Voor je aan de slag gaat met de braakbal, vertellen we je eerst van welke uilen de braakballen zijn. Wil je je vondsten mee naar huis nemen? Neem dan zelf een bakje met deksel mee. De resultaten van jullie onderzoek zijn belangrijk en worden genoteerd voor een verslag voor het Landschap Noord-Holland. 

Informatie

Belangstellenden zijn woensdag 21 februari van 18.30 tot 20.30 uur welkom in de Terpzaal Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21A, 1611BN Bovenkarspel. De avond is bestemd voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. De begeleiders mogen natuurlijk ook meedoen. De kosten bedragen 2,- euro voor leden IVN en KNNV, niet-leden vanaf 13 jaar betalen 4,- euro. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis door de sponsorbijdrage van ABZ Seeds Andijk. Betalen via een betaalverzoek is mogelijk.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda