Kunstmaand Edam / Volendam geopend

Algemeen
Voormalig staatsecretaris Keijzer, Wethouder Tuijp, Mevr. Kwakman, Dhr. Schilder & Dhr.Bedouelle.
Voormalig staatsecretaris Keijzer, Wethouder Tuijp, Mevr. Kwakman, Dhr. Schilder & Dhr.Bedouelle. (Foto: Rick Leeman)

EDAM / VOLENDAM - VOLENDAM – Vrijdag 24 september 2021 is de officiële aftrap van kunstmaand ‘De Onthulling’ in hotel Spaander Volendam gegeven. De opening, welke tevens samenvalt met de ontvangst van de EuroArt ledenvergadering in de gemeente, is feestelijk geopend in aanwezigheid van o.a. wethouder Tuijp en voormalig staatssecretaris Keijzer. 

Sinds 2014 is gemeente Edam-Volendam lid van EuroArt, de Europese kolonie voor kunstenaarsdorpen. Dit is een indrukwekkende netwerk van 45 dorpen in 12 verschillendeEuropese landen. Initieel zou de jaarlijkse ledenvergadering al in 2020 in Edam-Volendam gehouden worden, maar door de uitbraak van de pandemie is dit verplaatst naar dit jaar.

De gemeente heeft veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur en ziet de aansluiting bij het netwerk als een mooie kans om soortgelijke dorpen en steden te ontmoeten, daarmee samen te werken en kennis uit te wisselen. Een inspirerend netwerk met gelijkgestemde en gezamenlijke waardes, aldus Pierre Bedoulle (voorzitter van EuroArt). 

Verdere ontwikkeling kunstenaarskolonie

Tijdens het welkomstwoord deelt wethouder Vincent Tuijp zijn ambitie om de gemeente verder te ontwikkelen als kunstenaarskolonie en te blijven innoveren, met als voorbeeld ook het niet getoonde werk uit de depots van Spaander, samen met aanvullende (nieuwe) kunstvormen een vaste plek in de gemeente te geven.

Mona Keijzer

Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer vertelt over haar relatie tot Spaander, de plek waar zij als 15-jarig meisje werkzaam was. De trots voor de gemeente en de straten die vernoemd zijn naar schilders uit de Spaander collectie, die bij haar de beelden van bijzondere schilderijen oproepen. Vanuit haar rol als staatssecretaris vertelt zij hoe belangrijk kunst- en cultuur zijn als onderdeel van brede welvaart en gekoesterd dienen te worden.

De Spaander collectie

Hotel Spaander trekt al sinds jaar en dag bijzondere gasten. Na het verschijnen van het boek van Henry Harvard (Pittoreske reis langs de dode steden van de Zuiderzee, 1873 red.) kwam er een heuse kunstenaarsstroom op gang die het bijzondere Volendam met eigen ogen wilde zien. Leendert Spaander, die als één van de weinigen meerdere talen sprak, speelde hier slim op in en verwelkomde de kunstenaars eerst in zijn woning voor kost en inwoning en later in zijn herberg. In ruil daarvoor ontving hij een schilderij en zo groeide de collectie. 

Vandaag de dag is de collectie omvangrijk en herbergt deze vele bijzondere kunstwerken van grote namen waar menig kunsthistoricus warm voor loopt. Zo ook Edwin Becker, hoofdtentoonstellingen bij het Van Gogh museum, die een interessante uiteenzetting over één van de grootste namen uit de collectie, Paul Signac deelt. Eén van de schilderijen van Signac is tijdelijk te zien in het Volendams Museum.

De kunstmaand

Al deze ingrediënten bieden de basis van de kunstenaarskolonie die bewaard dient te worden. Het is de aanzet voor een hopelijk jaarlijks terugkerende traditie in de gemeente, een kunstmaand. Dit jaar loopt kunstmaand ‘De Onthulling’, waarvan de naam is afgeleid van ‘DeHul’, vanuit de Volendamse klederdracht en ‘het onthullen van alles wat de gemeente te bieden heeft op kunstzinnig en cultureel vlak’ van 24 september tot 31 oktober. Het programma van deze maand is niet alleen bedoeld voor de bezoekers van verderaf, maar ook zeker voor iedereen vanuit de (directe) omgeving. Want hoe mooi, belangrijk en vooral leuk is het om als(regio)bewoner deze kant van de gemeente te leren kennen?!

Programma

Het programma is zeer divers en vindt plaats door de hele gemeente. Het biedt voor alle leeftijden tal van inspirerende evenementen. In musea, maar ook op onverwachte plekken. Van exposities tot prachtige kunstroutes. Van lezingen tot open deuren en rondleidingen op plekken die normaliter niet toegankelijk zijn.