Edam-Volendam heeft financiële huishouding prima op orde.
Edam-Volendam heeft financiële huishouding prima op orde. (Foto: Pixabay)

“Onderzoeken laten zien dat de gemeente er financieel goed voor staat”

14 jan, 10:17 Algemeen

EDAM-VOLENDAM - De gemeente Edam-Volendam staat er financieel prima voor. De financiële huishouding is keurig op orde. Dat is bevestigd door drie onafhankelijke onderzoekers. Dit zijn de provincie Noord-Holland, Accountantskantoor BDO en de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG).  Wethouder financiën Hans Schutt is erg blij met de resultaten van de onderzoeken. Schutt: “De onderzoeken laten zien dat onze gemeente er financieel nog gewoon goed voor staat. En daar zijn we erg blij mee.”

Eind vorig jaar hebben deze drie organisaties, ongevraagd, evenals voorgaande jaren een oordeel gegeven over de financiële positie van Edam-Volendam. Met dit oordeel wordt een uitspraak gedaan over de Balans ultimo 2020 van de gemeente, waar de schulden en bezittingen zijn opgenomen. Maar ook de begroting voor 2022 is onder de loep genomen en beoordeeld.

Provincie

Het provincie bestuur meldt dat de gemeente Edam-Volendam onder het  zogenaamde ‘repressieve toezicht’ valt voor 2022. Dit betekent dat er voldoende redenen zijn voor een toezicht achteraf. Besluiten hoeven dus niet vooraf ter goedkeuring aan de provincie voorgelegd te worden. De Provincie constateert op basis van de begroting dat er sprake is van een structureel en reëel evenwicht. 

Accountantskantoor BDO

Jaarlijks stelt BDO een Benchmark op onder alle gemeenten in Nederland. Alle gemeenten worden hierbij beoordeeld op de volgende risico’s waarbij de kaders van de provinciale financiële toezichthouders worden gebruikt: Netto schuldquote; Solvabiliteitsrisico; Grondexploitatie; Structurele exploitatieruimte; Belastingcapaciteit. Edam-Volendam scoort op alle vijf ratio’s ‘minst risicovol’. Daarmee krijgt de gemeente het rapportcijfer 10. 

VNG

De VNG heeft een ‘monitor financiële conditie gemeenten’. In deze monitor wordt eveneens een aantal ratio’s bekeken van alle gemeenten in Nederland. Van de 355 gemeenten scoren er 54 een onvoldoende. Edam-Volendam scoort in deze monitor een 6,5. Als gevolg van een negatief resultaat over 2020 en een lening voor zogenaamd ‘kort geld’ in december 2020 (afgelost in januari 2021) scoort de gemeente lager dan eerdere jaren (8).

Verantwoord financieel beheer

Wethouder Schutt: De onderzoeken laten zien dat onze gemeente er financieel nog gewoon goed voor staat. En daar zijn we erg blij mee. De bijzondere en onzekere situatie van de afgelopen twee jaar duurt met de kennis van nu nog voort in 2022. Wij zien dat vanuit het rijk op meerdere fronten incidentele ondersteuning wordt geboden aan inwoners en ondernemend Nederland. Het college ondersteunt met de afhandeling van deze ondersteuning en biedt waar nodig een helpende hand. Het gemeentebestuur heeft volgens de wethouder voortdurend oog voor de externe ontwikkelingen en de financiële mogelijkheden/ruimte die de gemeente heeft. En daarmee voeren we een verantwoord financieel beheer voor de korte en lange termijn. De financiële weerbaarheid naar de toekomst moet immers zoveel mogelijk geborgd blijven”, aldus de wethouder.

Afbeelding
Finish Profiles opent vanaf nu ook iedere zaterdag haar deuren Bedrijf in Beeld 12 mei, 10:47
Afbeelding
Leden PRO en Netwerk Purmerend op bezoek bij FC Volendam Algemeen 12 mei, 10:07
Afbeelding
Culinaire proeverij Edam Algemeen 10 mei, 11:35
Afbeelding
Verrassende opzet Pianowandeling: ‘eendagsfestivalletje’ Algemeen 6 mei, 15:15
Afbeelding
Nala zoekt een beetje rust Verhuisdier van de week 5 mei, 10:49
Afbeelding
Anne Rose Bantzinger over haar moeder Jetje (van radio Oranje) Algemeen 3 mei, 12:28
Afbeelding
Weggeefshop voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 3 mei, 10:12
Afbeelding
Rommelmarkt Warder Algemeen 2 mei, 14:06
Afbeelding
Lorena and The Tide in de Harmonie Algemeen 2 mei, 13:54
Afbeelding
Popkoor Afslag Edam 25 jaar Algemeen 2 mei, 13:35
Afbeelding
Doe in meivakantie mee met OntdekLAB Algemeen 28 apr, 15:52
Afbeelding
Puck wil graag zijn energie kwijt Verhuisdier van de week 28 apr, 09:20
Afbeelding
Halve Maen naar Zaandam Algemeen 26 apr, 16:58
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Edam - Volendam

Op Rodi Edam - Volendam volg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam. Rodi Edam - Volendam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Edam - Volendam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam in je mailbox.