Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Gemeenteraadsverkiezingen Edam-Volendam: praktische info op een rij

Algemeen
Op 14, 15 en 16 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen, ook in Edam-Volendam.
Op 14, 15 en 16 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen, ook in Edam-Volendam. (Foto: Evert Ruis)

EDAM-VOLENDAM - Op 14, 15 en 16 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen, ook in Edam-Volendam. Welke partijen doen mee?  Bij welke stembureaus kun je terecht? En wat moet je allemaal nog meer weten? Alle praktische info over de gemeenteraadsverkiezingen zetten wij op een rij. 

Voor jou als inwoner zijn gemeenteraadverkiezingen 2022 een mooie kans. Je kunt namelijk meebepalen over de toekomst van jouw stad of dorp. Door het kiezen van jouw favoriete lokale partijen en gemeenteraadsleden, op basis van hun standpunten en toekomstvisies. Bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw, verkeer of gemeentelijke belastingen.

Wie mag stemmen? 

In Nederland mag iedereen van 18 jaar of ouder stemmen. Ook kun je je vanaf die leeftijd verkiesbaar stellen. Stemmen is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden als je invloed wil uitoefenen op het gemeentebeleid. 

Je hebt een stempas nodig om te stemmen. Je krijgt de stempas thuisgestuurd. Heb je geen stempas gekregen of ben je deze kwijt geraakt? Dan kun je een vervangende pas aanvragen via https://www.edam-volendam.nl/verkiezingen  Dit kan tot en met vrijdag 11 maart 17.00 uur via de website  va de gemeente Edam-Volendam of in persoon aan de balie in het Stadskantoor. Heb je de ‘oude’ stempas weer gevonden? Dan kun je daar niet mee stemmen, dat kan alleen met de nieuwe stempas.

Identiteitsbewijs

Neem bij het stemmen naast je stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Je bent verplicht dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Voor deze verkiezing geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Bent je gemachtigd? Dan neem je ook de machtigingen (onderhandse machtiging op achterzijde stempas of het volmachtbewijs) mee en een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de volmachtgever(s). Wil je hier meer uitleg over kijk dan op https://www.edam-volendam.nl/verkiezingen 

Kiezers uit Edam-Volendam kunnen kiezen uit de volgende partijen

Lijst Kras, Volendam ‘80, CDA, Zeevangs Belang, VVD, GroenLinks, Partij van de Arbeid (P.v.d.A.), Forum voor Democratie en BVNL. 

Verkiezingsprogramma’s 

Benieuwd naar de standpunten van de partijen, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw en duurzaamheid? Bekijk de verkiezingsprogramma’s op de websites van de lokale partijen.

Hoe bepaal je op wie je stemt? Bekijk de sites en socialmedia-accounts van diverse partijen om te weten waar zij voor staan. Lees de berichten op de lokale nieuwssites en in de lokale kranten. Ga voorafgaand aan de verkiezingen ook volop in gesprek met familie en vrienden. Want hoe meer stemmen jouw favoriete partij en kandidaat krijgt, des te meer zetels worden er bemachtigd. Elke zetel betekent één plek in de gemeenteraad. Het gemeentelijk Centraal Stembureau zal de stemmen uiteindelijk verdelen over de zetels.

Kieswijzer

Check ook de kieszwijzer

https://mijnstem.nl/edam-volendam#!/