Klassiek in Edam brengt internationale, klassieke allure naar de regio

Algemeen
Abigail Reddet en Eric Reddet
Abigail Reddet en Eric Reddet (Foto: aangeleverd)

EDAM – Liefhebbers van klassieke muziek uit Edam kunnen de komende tijd hun hart ophalen. De nieuw opgerichte Stichting Voorhaven Concerten komt met een reeks aan klassieke concerten dichtbij huis, maar wel met internationale allure. Onder de noemer ‘Klassiek in Edam’ wordt een aantal concerten gepland in de St. Nicolaaskerk in Edam. De voornaamste reden? “De akoestiek van de prachtige Nicolaaskerk en het feit dat wij graag klassieke muziek voor iedereen toegankelijk willen maken. Jong, oud, liefhebbers, kenners- en niet-kenners”, aldus Monique Schoorl, een van de bestuursleden van Stichting Voorhaven Concerten.

Door Shelley Zuizewind

“Het idee werd vorig jaar geboren. Waarom niet een aantal concerten plannen in de prachtige Nicolaaskerk? Dachten wij als liefhebbers en kenners van klassieke muziek”, vertelt Schoorl. Van ideeën kwamen plannen en die werden steeds meer concreet. Daarom werd de Stichting Voorhaven Concerten opgericht. Het bestuur, bestaande uit Sonja Tol, Nico van Straalen en Monique Schoorl, brengt graag klassieke muziek naar Edam.

Laagdrempelig 

Schoorl: “We willen als stichting het bezoek graag laagdrempelig houden. Wat is er nu fijner dan op zondagmiddag in je eigen stad of regio een prachtig concert bijwonen? Lekker dichtbij maar toch kunnen genieten van prachtige muziek, zonder naar  Het Concertgebouw in bijvoorbeeld Amsterdam te gaan. Natuurlijk is dat ook leuk, maar we willen juist gebruik maken van onze, eigen, mooie Nicolaaskerk.”

Mooi programma

“We hebben een mooi programma weten neer te zetten. De eerste drie concerten treden, achtereenvolgens tenor Eric Reddet (bekend van tv programma Maestro), Carla Leurs en Oleg Lysenko, op. Het eerste optreden op 10 april wordt verzorgd door tenor Eric Reddet en pianiste Abigail Reddet. Eric komt oorspronkelijk uit Frankrijk en Abigail is afkomstig uit Engeland. De twee zijn inmiddels getrouwd, wonen in Limburg en werken veel samen. Eric zingt in opera’s en operettes en Abigail werkt als begeleider van operazangers. We zijn er bijzonder trots op om te kunnen melden dat Eric en Abigail twee liederen van componiste Monique Krüs voor het eerst bij ons ten gehore brengen. Dit betekent dat we de wereldpremière hebben van ‘Es is spat’ en ‘Zommer’. Het belooft een bijzondere middag te worden!”

Jeugd 

Om klassieke muziek ook bij de kinderen in de regio onder de aandacht te brengen is er een brief naar een aantal scholen in de regio gegaan. “In de brief bieden we (groot)ouders korting op een kaartje voor een van de concerten als ze samen met hun (klein)kind een concert willen bezoeken. Dan kunnen de kinderen in hun eigen regio kennismaken met klassieke muziek. We vinden het tevens belangrijk om naast gevestigde namen ook de jonge, onbekende, musici een kans te geven en een podium te bieden, zodoende gaan we een samenwerking aan met het Conservatorium”, vertelt Schoorl.

Het aanbod van Klassiek in Edam moet voor ieder wat van hun gading bieden. “Wat ik leuk vind om te benoemen is dat het Keros Ensemble -dit gezelschap staat voor 11 september gepland- experimenteert met een combinatie van instrumenten die niet gebruikelijk is in de klassieke stroming. Het Keros Ensemble bestaat uit Angela Skala op viool, Petra Botma op hoorn en Alex Bonnet op harp. Dit levert dus een zeer interessante beleving op.”

Femke Ilstra behoort tot de Top 10 van de wereld. “Deze dame staat bij ons op het podium binnenkort. Als er dan op radio 4 wordt verteld dat IJlstra naar zijn idee tot de top 10 van de wereld behoort mogen wij als Klassiek in Edam best trots zijn dat deze dame binnenkort in de Nicolaaskerk staat!”, aldus Schoorl.

Sponsoren

“Het bestuur hoopt dat bewoners van Waterland Klassiek in Edam een warm hart gaan toedragen. Het is een mooi initiatief waarmee we veel mensen een mooie middag kunnen bieden. Om de kosten deels te dekken hebben we een aantal sponsoren bereid gevonden; Pieterman Volendam, Sunforce en de gemeente Edam-Volendam, waarvoor dank. Mochten er mensen of particulieren bereid zijn om Stichting Voorhaven Concerten te sponsoren dan staat het bestuur zeker open voor een gesprek. Liefhebbers van de klassieke muziek kunnen ons ook al steunen met een kleine gift middels de vriendenlijst, zie hiervoor www.stichtingvoorhavenconcerten.nl. Meer informatie is tevens te verkrijgen via de mail info@voorhavenconcerten.nl

Kaartverkoop

Een concert bijwonen? Losse kaarten kosten 12,50 euro per stuk, inclusief een kopje thee of koffie vooraf. Een abonnement voor alle concerten kost 60 euro. Kinderen t/m 12 jaar betalen 5 euro.

Abigail Reddet en Eric Reddet