Verrassende opzet Pianowandeling: ‘eendagsfestivalletje’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

EDAM - De nieuwe editie van de jarenlang succesvolle Pianowandeling vindt zondag 29 mei plaats. Dit keer niet op tientallen locaties door het Edamse centrum, maar op één, die van de Grote Kerk in Edam. “Het is mede door corona ingegeven, maar we wilden als nieuw bestuur ook wat anders. Het wordt weer een fijne wandeling, maar dan in de monumentale ruimte van deze geweldige kerk. In de huizen viel veel te zien, maar in deze kerk blijft het ook een verrassing. De mooie muziek we bieden komt daar prachtig tot uiting.”

Toch een beetje dat lekkere festivalgevoel

Niko Groot – werkend bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam – en Rick Berenschot – componist en muziekliefhebber - vormen het creatieve duo achter de nieuwe Pianowandeling. “Vorig jaar hebben we tijdens de Kunstmaand dit idee al uitgeprobeerd. Op drie plekken in de kerk hadden we kleine optredens georganiseerd. Er zat een korte pauze tussen. Mensen vonden het erg leuk om van een bijzonder orgelconcert naar pianobegeleiding bij stomme films te gaan en vervolgens een eigentijdse singer-songwriter te horen. Dat verrassende effect werkte heel goed.”

Eendagsfestivalletje

Niko Groot: “Dit wordt de 17e editie. Maisa van der Kolk was de bedenkster en begon klein, maar direct met succes. Haar opzet is gekopieerd in tal van steden. Ons petje af voor het vorig bestuur, want het was een enorm werk.” Lachend: “Wij willen laten zien dat deze nieuwe opzet ook een traditie kan worden. Het blijft gaan om een rondje wandelen naar mooie muziek in een informele, gezellige sfeer. Je kunt het zien als een eendagsfestivalletje.”

Het programma

“We beginnen om half elf met een inloop”, zegt Rick Berenschot. Vanuit het koor klinkt dan een ‘zelf spelende’ pianola. Inderdaad, een beetje mysterieus. Zanger en acteur Ton Meijer, bekend van opera’s voor kinderen is vanaf 11.00 uur de spreekstalmeester of reisleider. Hij begeleidt de mensen van optreden naar optreden die elk zo’n half uur duren. In totaal zijn er tien stops. Natuurlijk is er veel pianomuziek op de drie vleugels die verspreid in de kerk staan, maar daarnaast ook muziek op andere toetsinstrumenten. Zoals van de Bulgaarse Tatjana Koleva die volgens NRC een van de beste marimbaspelers ter wereld is. Zij betrekt ook het publiek bij haar optreden. Maar ook de bekende Ringo Maurer op de concertina, een soort accordeon. Het gaat in het muzikale programma van Terschellinger Volksmuziek naar muziek van Philip Glass en van de opera Tijl naar Igor Stravinsky.” Met een grote glimlach: “Afijn, kom en geniet. Laat je verrassen en ga verrijkt naar huis.”

Niko: “Nu vergeet je nog de kerktuin waar zitjes komen en een foodtruck met heerlijke hapjes. Toch een beetje dat lekkere festivalgevoel. Mensen kunnen de hele dag door komen. Dan sluiten ze gewoon aan. Net als bij al die vorige fijne pianowandelingen.”

Zondag 29 mei, - Grote Kerk Edam – 11.00-16.00 –Toegang gratis – www.piano-edam.nl -