Culinaire proeverij Edam

Algemeen
V.l.n.r. Gerro de Boer, Jan Harmsen en Femke Frantzen.
V.l.n.r. Gerro de Boer, Jan Harmsen en Femke Frantzen. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Aanschuiven aan lange tafels in de Grote Kerk van Edam, dit kan  zaterdag 21 mei vanaf 16.00 uur. De lekkerste hapjes uit allerlei windstreken krijg je dan rond 18.00 uur geserveerd. Ondertussen geniet je van gezellige muziek, mooie dans en fijne gedichten. “Proef de smaak van een ander, de geur uit een ander land en hoor wat een ander bezighoudt. Inderdaad, dé manier om een ander te leren begrijpen. Juist nu zo belangrijk.”

Wat heb jij op je bordje?

Femke Frantzen van Bibliotheek Waterland, Gerro de Boer en Jan Harmsen van het Edamse 4-mei-comité zijn de bedenkers en organisatoren. “Er zijn al zo’n 50 aanmeldingen”, vertelt Jan Harmsen enthousiast. We hebben plek voor nog eens honderd, dus kom gerust. Ook bij ons geldt: des te meer zielen, des te meer vreugd. Kom met je zus, vriendin, broer of vriend of trakteer je ouders. Je geeft ze voor een tientje er een mooi cadeau mee.”

Eten verbindt

Ook de lijst met muzikanten, dansers en sprekers die op willen treden groeit gestaag. Muziek, dans, voordracht: het is een heerlijk programma. Femke Franzen: “Onze gemeente bestaat uit mensen met tientallen verschillende achtergronden. Op het NL Plein in de bieb geven we aan deelnemers met 22 nationaliteiten taalles. Dat gebeurt in zowel Edam als Volendam. Taal is essentieel voor onderlinge communicatie en om je thuis te kunnen voelen. Af en toe koken de deelnemers voor elkaar. Eten verbindt, dat is universeel. Daarom ook deze feestelijke proeverij. De vraag: wat heb je op je bordje kun je tweeledig invullen. Iedereen heeft emotioneel vaak nog wel wat anders op zijn bordje dan ‘t smakelijke hapje dat je ziet.” Dan lachend: “ Al denk ik overigens dat dit wel een typisch Nederlandse uitdrukking is!”

Eén samenleving

Gerro de Boer is voorzitter van het Edamse 4-mei-comité. “Naast herdenken is vieren van de vrijheid net zo belangrijk. Het lijkt een cliché, maar echt, vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat zien we van dichtbij nu dagelijks op de tv. Dat je met mensen met een verschillende nationaliteit of achtergrond in alle vrijheid aan één tafel kunt zitten en in alle rust en blijdschap samen kunt genieten van mooie muziek en van gezelligheid blijft bijzonder. Koester die momenten.”

Kom aan tafel

Of het een jaarlijkse activiteit zou kunnen worden? Jan Harmsen: “Waarom niet? Dat we dit jaar in het kader van 1572, Geboorte van Nederland, extra stil staan bij de vier V’s van Vrijheid, Verbondenheid, Verdraagzaamheid en Verscheidenheid is mooi, maar het is goed om via activiteiten die V’s vast te houden. Elke activiteit draagt bij aan dat besef. Dus laten we het gewoon doen. Iedereen kan zich melden bij me.” Met een grote lach: “Ja, op 21 mei aan mijn tafel. Dan heffen we samen het glas! Maar je eerst aanmelden door een tientje over te maken op NL23 RABO 0103 4306 44 van SKME o.v.v. proeverij.”