Leden PRO en Netwerk Purmerend op bezoek bij FC Volendam

Algemeen
Keje Molenaar tijdens het interview met Nancy Burrie en Henry Wassink.
Keje Molenaar tijdens het interview met Nancy Burrie en Henry Wassink. (Foto: Els Broers)

VOLENDAM - Zo’n 60 leden van de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO) en Netwerk Purmerend waren woensdag 11 mei op bezoek bij FC Volendam. Zij kregen aan de hand van een rondleiding in het stadion en een interview met oud-profvoetballer Keje Molenaar een indruk van de gang van zaken bij de zojuist naar de eredivisie gepromoveerde club. Na afloop was er onder het genot van een hapje en een drankje voldoende ruimte voor een gezellige napraat. 

De rondleiding was koren op de molen van Klaas Schilder en Jan Bas Veltman, die elk een deel van de groep voor hun rekening namen. De PRO- en Netwerk Purmerend-leden werden bedolven onder de mooie verhalen en anekdotes. Klaas Schilder, die vanwege bij ruim 24-jarig ‘dienstverband’ bij de club met gemak Mister FC Volendam mag noemen, kwam letterlijk en figuurlijk tijd te kort om zijn talloze ervaringen te vertellen. De gasten hingen aan zijn lippen bij het horen van de verhalen over de vele trainers die hij in de afgelopen bijna kwart eeuw heeft meegemaakt. Onder wie Leo Beenhakker, Stanley Menzo en Wim Jonk. Bijna lyrisch en terecht trots was Schilder over de Volendamse internationals Gerrie en Arnold Mühren, Kees ‘Pier’ Tol en Wim Jonk, de huidige trainer/coach van FC Volendam. “Er is geen club in Nederland waarvan vier spelers zoveel prijzen hebben gewonnen”, liet hij fijntjes weten.

Nancy Burrie van Netwerk Purmerend en Henry Wassink, een van de voorzitters van de PRO:, gingen eens goed zitten voor het interview met Keje Molenaar, die momenteel zitting heeft in de Raad van Commissarissen van FC Volendam. Molenaar maakte zich drie jaar geleden met Jan Smit sterk voor de komst van Team Jonk, bestaande uit Wim Jonk en Ruben Jongkind. Het duo levert tot nu toe vakwerk, want binnen drie jaar is de opmars naar het hoogste voetbalpodium van Nederland voltooid. Niet geheel toevallig was Molenaar ook betrokken bij de Fluwelen Revolutie, die destijds bij Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff een gigantische verandering teweeg bracht. Iedereen weet hoe dit is afgelopen, want het bracht de Amsterdammers opnieuw tot een Europese topclub.

Keje Molenaar, die in het dagelijks leven een druk advocatenkantoor runt, wist onder meer te vertellen dat het gedachtengoed van Johan Cruijff niet alleen bij Ajax maar zeker ook bij FC Volendam de ogen heeft geopend. “Zoals we allemaal weten is Wim dé ultieme uitdrager van de wijze waarop Johan een club wil laten functioneren, zowel binnen als buiten de lijnen. Wim en zijn mensen doen het uitstekend hier en we hopen dat die lijn zich volgend seizoen en in de toekomst zich doorzet. Want we willen een structurele eredivisieclub worden.” En met een knipoog naar de Heen en Weer: “Ik heb tijdens onze promotietoer door het dorp tegen de jongens gezegd: geniet er maar van, want dit is de laatste keer dat jullie dit meemaken. We willen nooit meer terug naar de Keuken Divisie.”

Tot slot haalde Molenaar de relatie topsport en ondernemerschap aan. De rode draad was duidelijk: haal alles uit de kast om je bedrijf zo efficiënt en met oog voor detail te leiden. “Ik werkte jaren achtereen in een maatschap. Dat was hartstikke leuk. Totdat zich het ideale moment voordeed om voor mezelf te beginnen. Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

In de perskamer vertelt Klaas Schilder mooie anekdotes.