Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

Bieb, kerk, Lingerzijde: Multiculturele proeverij

Algemeen

EDAM - In 2022 laat de bibliotheek mensen aan het woord waarvoor de bibliotheek belangrijk is. Door al die boeken natuurlijk. Maar ook omdat de bibliotheek je in contact brengt met andere mensen, met taal en cultuur en met studeren. Bijvoorbeeld op het NL-Plein. Hier komen mensen samen om Nederlands te leren. Diverse deelnemers van het NL-Plein doen binnenkort mee aan de Multiculturele Proeverij in de Grote Kerk Edam. 

Op 21 mei houdt de bieb samen met de Grote Kerk en buurtvereniging Lingerzijde een multiculturele proeverij in de Grote Kerk in Edam. Reden voor het feestje is ‘De geboorte van Nederland’. Deze geboorte wordt dit jaar gevierd in verschillende steden in Nederland. De viering van de geboorte van Nederland, 450 jaar later, is een initiatief van verschillende gemeenten die in die tijd belangrijk waren in de strijd om onafhankelijkheid. Edam is daar één van. 

NL-Plein

Diverse deelnemers van het NL Plein van de bieb gaan koken voor de Multiculturele Proeverij in de Kerk.  Coördinator Karin van het NL-Plein vertelt: “Het NL plein is een onderdeel van de bieb en helpt mensen, de meesten met een niet-Nederlandse achtergrond, met Nederlands. Mensen komen wekelijks bij elkaar om, onder begeleiding van onze vrijwilligers, vertrouwd te raken met de taal en daardoor ook met onze maatschappij. Leuk om te weten, in Edam, Volendam en Oosthuizen komen ruim 70 mensen oefenen op het NL plein.”

Eten verbindt 

Er zijn tijdens de Multiculturele Proeverij ook dans- en muziekoptredens, waaronder een optreden van een Thaise dansgroep. “We organiseren de proeverij, omdat samen eten mensen verbindt. Zo sluiten we mooi aan op één van de V’s. De viering van de geboorte van Nederland is namelijk gekoppeld aan vier V’s; Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. Die begrippen betekenen voor iedereen iets anders”, zegt de coördinator van het NL-Plein. “Overigens helpen we ook Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven, wat best moedig van ze is, omdat er vaak een gevoel van schaamte bij komt kijken. Maar iedereen die moeite heeft met onze taal kan kosteloos meedoen.”

Beladen 

De termen vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid zijn best moeilijke en soms ook beladen worden voor de deelnemers van het NL Plein. “Op het NL plein gaan we hiermee aan de slag door er over te praten en collages te maken”, aldus Karin. De multiculturele proeverij is op 21 mei vanaf 16.00 uur in de Grote Kerk in Edam. Meedoen kan door € 10,- over te maken op NL 23 RABO 0103430644 t.n.v. SKME o.v.v. proeverij. www.bibliotheekwaterland.nl

Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
Kaasmarkt Edam start met nieuw elan seizoen 2022 Algemeen 11 jun, 12:13
Afbeelding
Archeologisch onderzoek bij Warder Algemeen 11 jun, 12:09
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Zomerkriebels programma voor senioren Algemeen 9 jun, 11:35
Afbeelding
OntdekLab activiteit in bibliotheek Volendam Algemeen 7 jun, 19:31
Afbeelding
Subsidieverordening Landbouwportaal Noord-Holland open Algemeen 7 jun, 11:13
Afbeelding
Bonnie houdt van genieten Verhuisdier van de week 2 jun, 10:17
Afbeelding
IVN-activiteit: ‘Wat zwemt er in de sloot?’ Algemeen 30 mei, 14:34
Afbeelding
Verkoopexpositie Grote Kerk Edam Algemeen 30 mei, 14:10
Afbeelding
Peuterparade met Martine in de Bibliotheek Volendam Algemeen 30 mei, 13:56
Digitale krant

Meest gelezen

    Agenda

Het laatste nieuws uit Edam - Volendam

Op Rodi Edam - Volendam volg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam. Rodi Edam - Volendam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Edam - Volendam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam in je mailbox.