Bieb, kerk, Lingerzijde: Multiculturele proeverij

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

EDAM - In 2022 laat de bibliotheek mensen aan het woord waarvoor de bibliotheek belangrijk is. Door al die boeken natuurlijk. Maar ook omdat de bibliotheek je in contact brengt met andere mensen, met taal en cultuur en met studeren. Bijvoorbeeld op het NL-Plein. Hier komen mensen samen om Nederlands te leren. Diverse deelnemers van het NL-Plein doen binnenkort mee aan de Multiculturele Proeverij in de Grote Kerk Edam. 

Op 21 mei houdt de bieb samen met de Grote Kerk en buurtvereniging Lingerzijde een multiculturele proeverij in de Grote Kerk in Edam. Reden voor het feestje is ‘De geboorte van Nederland’. Deze geboorte wordt dit jaar gevierd in verschillende steden in Nederland. De viering van de geboorte van Nederland, 450 jaar later, is een initiatief van verschillende gemeenten die in die tijd belangrijk waren in de strijd om onafhankelijkheid. Edam is daar één van. 

NL-Plein

Diverse deelnemers van het NL Plein van de bieb gaan koken voor de Multiculturele Proeverij in de Kerk.  Coördinator Karin van het NL-Plein vertelt: “Het NL plein is een onderdeel van de bieb en helpt mensen, de meesten met een niet-Nederlandse achtergrond, met Nederlands. Mensen komen wekelijks bij elkaar om, onder begeleiding van onze vrijwilligers, vertrouwd te raken met de taal en daardoor ook met onze maatschappij. Leuk om te weten, in Edam, Volendam en Oosthuizen komen ruim 70 mensen oefenen op het NL plein.”

Eten verbindt 

Er zijn tijdens de Multiculturele Proeverij ook dans- en muziekoptredens, waaronder een optreden van een Thaise dansgroep. “We organiseren de proeverij, omdat samen eten mensen verbindt. Zo sluiten we mooi aan op één van de V’s. De viering van de geboorte van Nederland is namelijk gekoppeld aan vier V’s; Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. Die begrippen betekenen voor iedereen iets anders”, zegt de coördinator van het NL-Plein. “Overigens helpen we ook Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven, wat best moedig van ze is, omdat er vaak een gevoel van schaamte bij komt kijken. Maar iedereen die moeite heeft met onze taal kan kosteloos meedoen.”

Beladen 

De termen vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid zijn best moeilijke en soms ook beladen worden voor de deelnemers van het NL Plein. “Op het NL plein gaan we hiermee aan de slag door er over te praten en collages te maken”, aldus Karin. De multiculturele proeverij is op 21 mei vanaf 16.00 uur in de Grote Kerk in Edam. Meedoen kan door € 10,- over te maken op NL 23 RABO 0103430644 t.n.v. SKME o.v.v. proeverij. www.bibliotheekwaterland.nl