Bram Engberts
Bram Engberts (Foto: Rick Leeman)

Meer waterrijke tuinen met de Purmer400 Tuinen Challenge

Algemeen

REGIO - Met de Purmer400 Tuinen Challenge viert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het 400-jarig bestaan van droogmakerij de Purmer 400. De uitdaging is het watervriendelijk en diervriendelijk maken van de tuin. Het hoogheemraadschap daagt iedereen dus eigenlijk uit de eigen tuin aantrekkelijker te maken! Voor zichzelf en ook voor insecten, vlinders en andere dieren. 

Bewoners van Purmerend, Edam-Volendam en Waterland worden uitgedaagd vijvers aan te leggen, regentonnen neer te zetten of ruimte te geven aan borders en gras. Wie een terras wil, gebruikt geen tegels die warmte vasthouden en waardoor regenwater razendsnel wegspoelt. De liefhebber kiest voor grind of voor ruime voegen tussen de tegels, waardoor water toch in de bodem zakt. Dat zorgt voor een nattere bodem en voorkomt dat het riool overstroomt bij clusterbuien. En dankzij een regenton is er ook in droge periodes water om aan planten en dieren te geven. 

Ook biodiversiteit stimuleren

In de laatste jaren is de biodiversiteit achteruit gehold. Dat valt te verbeteren met zelfgebouwde insectenhotels, rommelplekjes in de tuin waar dieren zich kunnen verschuilen en specifieke planten die vlinders en insecten lokken. Dat is niet alleen goed voor de natuur, het zorgt ook voor een levendige en aantrekkelijke tuin.

Tuintips van Bram Engberts

Om het deelnemers makkelijk te maken, is Bram Engberts ingeschakeld. Deze ambassadeur van de groene leefomgeving geeft in korte filmpjes tips om de tuin te vergroenen. ‘Fijn als veel mensen geïnspireerd worden door de challenge om aan de slag te gaan met hun tuin. Ook voor zichzelf. Want zo’n tegeltuin wordt in de zomer echt veel heter. En nu we steeds vaker hittegolven meemaken, kun je beter kiezen voor een groene koele tuin.’

Prijzen

Deelnemers kunnen winnen als ze met hun foto’s veel stemmen krijgen van het publiek. De jury, bestaande uit Bram Engberts, hoogheemraad Klazien Hartog en Kees de Boer van Stichting Purmer400, kiest de prijswinnaars uit de top tien. En ze mogen een van de drie prijzen geven aan een deelnemer naar keuze. Wie wint krijgt een plantenpakket, een regenton of een tuinadvies van Bram. Die laatste om misschien weg te geven aan iemand die nog flink met zijn tuin aan de slag moet! Op www.Purmer400-tuinen-challenge.nl  is meer te vinden over de wedstrijd.

Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
Kaasmarkt Edam start met nieuw elan seizoen 2022 Algemeen 11 jun, 12:13
Afbeelding
Archeologisch onderzoek bij Warder Algemeen 11 jun, 12:09
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Zomerkriebels programma voor senioren Algemeen 9 jun, 11:35
Afbeelding
OntdekLab activiteit in bibliotheek Volendam Algemeen 7 jun, 19:31
Afbeelding
Subsidieverordening Landbouwportaal Noord-Holland open Algemeen 7 jun, 11:13
Afbeelding
Bonnie houdt van genieten Verhuisdier van de week 2 jun, 10:17
Afbeelding
IVN-activiteit: ‘Wat zwemt er in de sloot?’ Algemeen 30 mei, 14:34
Afbeelding
Verkoopexpositie Grote Kerk Edam Algemeen 30 mei, 14:10
Afbeelding
Peuterparade met Martine in de Bibliotheek Volendam Algemeen 30 mei, 13:56
Digitale krant

Meest gelezen

    Agenda

Het laatste nieuws uit Edam - Volendam

Op Rodi Edam - Volendam volg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam. Rodi Edam - Volendam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Edam - Volendam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam in je mailbox.