Het doel van de samenwerking is het agrarische bedrijf en het watersysteem in Noord-Holland gezonder en veerkrachtiger te maken wat betreft waterkwaliteit, voldoende zoetwater en bodemkwaliteit.
Het doel van de samenwerking is het agrarische bedrijf en het watersysteem in Noord-Holland gezonder en veerkrachtiger te maken wat betreft waterkwaliteit, voldoende zoetwater en bodemkwaliteit. (Foto: Loek Londo)

Subsidieverordening Landbouwportaal Noord-Holland open

Algemeen

NOORD-HOLLAND - Vanaf vandaag is de nieuwe subsidieverordening open voor bovenwettelijke maatregelen ten gunste van de bodem- en waterkwaliteit. Boeren in het gebied van Hollands Noorderkwartier kunnen via
een gratis afspraak maken met een coach. De coaches adviseren over de thema’s Erfafspoeling van mineralen en nutriënten, Duurzaam bodemgebruik, Gewasbeschermingsmiddelen, Perceel- en oeverinrichting & beheer en Zoetwatermaatregelen.

Meer dan 1500 deelnemers

Siem Jan Schenk, bestuurder van initiatiefnemer Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: “Al ruim 1500 ondernemers doen mee aan het Landbouwportaal. Het is mooi om de beweging naar meer water- en bodembewust ondernemen te zien. Veel Noord-Hollandse boeren staan open voor het kosteloze advies van de coaches en gaan daadwerkelijk aan de slag om verbeteringen op hun bedrijf te doen. Dat hoeven niet altijd grote investeringen te zijn. Vaak helpt een frisse blik op het erf en wat tips hen al op weg. Voor wie wel kan investeren in bovenwettelijke maatregelen, kunnen we als waterschap met deze nieuwe subsidieronde een bijdrage doen.”

Populaire maatregelen

Ook zonder subsidie kun je met bepaalde maatregelen bijdragen aan een betere bodem- en waterkwaliteit. Zoals de vaste mestopslag niet te vol vullen en het erf en de voeropslagen bezemschoon houden. Of ploegen op verschillende dieptes om de vorming van een ploegzool (een verdichte slecht doorlatende grondlaag) zoveel mogelijk te voorkomen. In eerdere subsidierondes kozen ondernemers vaak voor een veedrinkbak, zodat het vee de slootoevers niet meer vertrapt bij het water drinken. Een andere populaire maatregel is het toepassen van driftreducerende spuittechnieken. Dat vermindert de kans op gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. Voor een betere beschikbaarheid van zoetwater kiezen deelnemers vaak voor een bovengrondse waterbassin of peilgestuurde drainage.

Subsidieverordening en maatregelenlijst

De subsidieverordening en maatregelenlijst Bodem & Water van de vorige periode is verlopen. De nieuwe verordening en maatregelenlijst zijn vastgesteld. Deze zijn te vinden op de website en gelden voor alle aanvragen die bij heropening van de subsidiemogelijkheid worden ingediend. Deelnemers die voor 11 mei 2022 een bedrijfsbezoek van een coach hebben gehad en een aanvraag willen indienen, worden verzocht contact op te nemen met de helpdesk via tel. 088-8886630.

Unieke samenwerking

Het Landbouwportaal Noord-Holland is ontstaan uit ‘Samenwerken aan Bodem & Water’; een samenwerking op initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met LTO Noord, de vier agrarische collectieven, KAVB, Provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het doel van de samenwerking is het agrarische bedrijf en het watersysteem in Noord-Holland gezonder en veerkrachtiger te maken wat betreft waterkwaliteit, voldoende zoetwater en bodemkwaliteit.

Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Plofkraak in de haven van Volendam: veel schade, maar gelukkig geen slachtoffers 112-nieuws 1 aug, 10:35
Afbeelding
Gezocht: diëtist Partnerbijdrage 29 jul, 09:18
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Boerenverstand column 20 jul, 11:44
Afbeelding
Nieuwe folderlijn gidst en verleidt bezoeker door Laag Holland Algemeen 19 jul, 12:26
Afbeelding
Doe mee aan fotowedstrijd ‘Water. Geniet ervan!’ Algemeen 19 jul, 10:30
Afbeelding
Noord-Hollanders: deze zomer iets vaker een belletje of appje naar ouders of grootouders maakt verschil Oproep 18 jul, 17:41
Afbeelding
Presentatie jubileumboek Purmer 400 jaar Algemeen 14 jul, 13:16
Afbeelding
Studiefinancieringtips voor de zomer Algemeen 14 jul, 11:41
Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Concert van meisjeskoor Portsmouth High School Cultuur 13 jul, 15:14
Afbeelding
Ben jij een HR & Salaristopper? Partnerbijdrage 13 jul, 13:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Edam - Volendam

Op Rodi Edam - Volendam volg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam. Rodi Edam - Volendam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Edam - Volendam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam in je mailbox.