Burger met vlizotrap vogelvrij

Algemeen
Maak vlizotrappen in woningen veilig en beter toegankelijk.
Maak vlizotrappen in woningen veilig en beter toegankelijk. (Foto: tingey-injury-law-firm)

De feestdagen komen eraan. Tijd om de versieringen van zolder te halen. Miljoenen huishoudens in Nederland gebruiken hiervoor een vlizotrap. Er bestaan alleen geen wettelijk bepaalde veiligheidsvoorschriften voor vlizotrappen. Dit betekent dat niemand verantwoording hoeft af te leggen als bewoners vanwege riskante vlizotrappen op de spoedeisende hulp of in een uitvaartcentrum terecht komen.

In de Roelof Bootstraat te Edam bevindt zich een klein seniorencomplex. De achttien sociale bovenwoningen beschikken over een ruime hoge zolder. Een aantal bewoners heeft een vaste trap naar zolder geplaatst. Anderen gebruiken de standaard geïnstalleerde houten vlizotrap. Zelfs gewapend met een krasse knarren mentaliteit blijft het een hachelijke onderneming om spullen via de vlizotrap van en naar zolder te brengen. Bewoners zijn zwaargewond geraakt na een val van hun vlizotrap. Met respectievelijk ernstig rugletsel, zware hoofdwonden en een gebroken nek werden de slachtoffers per ambulance afgevoerd. 

Mevrouw Rossenaar (92) brak haar rug na een val van haar vlizotrap. Ze weet zich nog goed te herinneren dat er onweer uitbrak toen het ambulancepersoneel haar via haar balkon, stevig vastgebonden op een stretcher naar beneden liet zakken. “Wooncompagnie heeft een nieuwe vlizotrap geplaatst, maar sindsdien mag ik van mijn kinderen de zolder niet meer op,” vertelt ze.

Eerder dit jaar viel ik zelf van de vlizotrap. Nadat ik met een gebroken nek en dertien hechtingen uit het AMC werd ontslagen, diende ik een schriftelijk verzoek in bij Stefan van Schaik. Volgens directeur Stefan van Schaik van Wooncompagnie is “Een sociale huurwoning geen voorziening, maar een thuis.” Op mijn voorstel om vlizotrappen in woningen veilig en beter toegankelijk te maken, heeft Stefan van Schaik nog niet gereageerd.

Zonder wettelijke veiligheidsregels blijven er doden en gewonden vallen. Edam en Wooncompagnie kunnen het voortouw nemen en dit onderwerp politiek en maatschappelijk op de kaart zetten. Voeg de daad bij het woord. Een veilige voorziening zorgt voor een veilig thuis. M.O.