Eric de Nie schilderijen bij EXP.23 in Edam

Nieuws
Eric de Nie: Après Gerard Grisey ‘Périodes’ 2011-4, Acryl op doek 100x100cm.
Eric de Nie: Après Gerard Grisey ‘Périodes’ 2011-4, Acryl op doek 100x100cm. (Foto: aangeleverd)

EDAM - EXP.23 organiseert jaarlijks een aantal tentoonstellingen met werk van beeldend kunstenaars en vormgevers. Bij EXP.23 in Edam is vanaf 28 mei een tentoonstelling te zien met het laatste werk van Eric de Nie. Deze tentoonstelling is te zien van 28 mei tot en met 1 juli 2023 op donderdag tot en met  zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak op tel: 0622 108 690. 

Het werk van de schilder Eric de Nie (Leiden 1944) heeft verschillende periodes doorgemaakt. Van realisme naar abstractie en later formeel. Zijn werken ontstaan vanuit een methodische wijze van schilderen op doek of papier. Wat er zich op het platte vlak precies gaat afspelen hangt af van de uitdagingen die hij ‘onderweg’ tegenkomt. Hij begint een schilderij met de keuze van materiaal, maat en kleurpalet en een innerlijk beeld van het te maken werk. 

Eric de Nie: “Bij het schilderen op doek laat ik verdunde acrylverf verticaal over het oppervlak stromen. Er ontstaan kleurlijnen door vallen, druppelen of samensmelten. Ik kantel het doek voorzichtig en herhaaldelijk in horizontale en/of verticale richting. Dan hang ik het doek steeds weer waterpas aan de wand. Via de zwaartekracht vervolgen de verflijntjes hun route, ontmoeten of kruisen elkaar, stromen langs elkaar of vervloeien tot nieuwe kleuren binnen de ruimte van het horizontale en/of verticale stramien.” 

Toeval

Tijdens het met een flacon ritmisch opbrengen van verdunde acrylverf speelt Eric de Nie met het element toeval, zoals bij ’live’ muziekimprovisatie. Ook heeft hij mogelijkheden gevonden in de techniek van het behoedzaam neerzetten van brede luchtige verfstreken. Hierbij is sprake van het gecontroleerd ‘leegvegen’ van een brede spalter, een platte kwast, of het ’vervagen’ of ‘wegvegen’ van nog natte verflijnen. Een nieuwe reeks lijntjes zien hun kans. In de tentoonstelling is een selectie schilderijen te zien van de laatste periode uit zijn oeuvre. Het werk van Eric de Nie wordt sinds 2015 vertegenwoordigd door Galerie Art Forum | Galerie & Kunstuitleen te Antwerpen. 

Meer informatie

Meer informatie over zijn werk is te vinden op: www.ericdenie.nl