Volksopera ‘De Spanjolen’ in Grote Kerk Monnickendam

MONNICKENDAM - Het theaterspektakel en Volksopera ‘De Spanjolen’ wordt vrijdag- 15 en zaterdagavond 16 september opgevoerd in de Grote Kerk in Monnickendam. Door velen wordt dit als De Grote Finale van ‘De Slag op de Zuiderzee’ gezien. Een voorproefje gaf de cast onlangs tijdens het Sounds & Bites-Festival, waar de kostuums die dag achterwege werden gelaten vanwege het warme weer.
Ze blijven verrassen en groeien in hun rol
“Wat wij natuurlijk heel bijzonder vinden is dat onze burgemeester Marian van de Weele meedoet.” Ingrid van Keulen, steun en toeverlaat van productiemanager Valeria Pachl vertelt graag over het project. “Ze is de verteller van het verhaal. Ze heeft haar eigen inbreng in het verhaal gebracht en zich daarbij toegespitst op Monnickendam. En ook Jan Meerman, bekend als organisator van de Jan Haringrace, speelt mee in een gastrol.”
Regisseur John Lust, regisseur van de opera en van de Belcanto operettevereniging te Oostzaan, is trots op zijn spelersgroep van 31 spelers. Dit zijn veelal Monnickendammers, op Astrid Vreeken, colloratuur sopraan, en Peter ‘t Hart, lyrische tenor, na. Hij knikt tevreden: “Het begint er aardig op te lijken.” Hij vindt het verfrissend met zo’n vrolijk en gevarieerd gezelschap aan deze productie te werken. “Ze blijven verrassen, leuk om te zien hoe ze groeien in hun rol”, aldus John, die al vanaf zijn vijfde toneelstukjes regisseerde op de scholen waar hij op zat en er vanaf zijn achttiende zijn beroep van maakte.
John schreef het stuk zelf. Waarin een Volksopera zich onderscheidt van een gewone opera is dat het een losser genre is. De naam zegt het al: het is volkser, met meer dynamiek in zang en dans, en met gesproken tekst.
De laatste weken oefende de hele groep samen, op zaterdag of zondag. Daarnaast oefenden de verschillende groepen ook apart, zoals de schutters, de dochters en de huurlingen. Net als het uit 25 personen bestaande koor van Belcanto dat meezingt. En dan is er nog een 30-koppig orkest dat voor het podium de muziek speelt.
“Het decor is eigenlijk heel summier gehouden”, legt Ingrid uit. “Dat heeft te maken met de ruimte. Als er te veel op het podium staat, kunnen wij onze zang minder goed verspreiden, natuurlijk. Waar we wel in geïnvesteerd hebben voor deze productie, is het licht en geluid. Bij een opera moet het er goed uitzien en al helemaal goed klinken. Wat betreft de kostuums, daarbij hebben we veel hulp gehad van de Monnickendammers. Voor De Slag om de Zuiderzee hadden veel mensen een kostuum gemaakt. We vroegen of we die konden lenen en we kregen de kostuums gewoon gestreken en gewassen aangeleverd. Het ziet er prachtig uit, sommige zijn echt fantastisch!”
Lastiger blijkt de zoektocht naar schoenen. Witte sneakers dragen onder een Middeleeuws pak is geen optie. Daar wordt nog naarstig naar gezocht.
Tickets voor de voorstellingen zijn te bestellen via de website www.slagopdezuiderzee2023.nl. Of koop de tickets in de Grote Kerk, bij de Primera of de Nemo voor 17,50 euro per persoon.

