Jan Tervoort tovert Meidoornschool in Volendam om tot galerie

Nieuws
Jan Tervoort.
Jan Tervoort. (Foto: Evert Reus)

VOLENDAM - De Meidoornschool in Volendam is in de afgelopen twee maanden getransformeerd tot een voor het publiek vrijelijk te bezoeken ruimte waar kunst en cultuur samen komen. Initiator van deze galerie is de in Edam woonachtige kunstenaar Jan Tervoort (68). 

Mijn kunst is de energie die alles bij elkaar brengt

“Van de Meidoornschool wil ik een interactieve plek maken voor iedereen. Denk onder meer aan het houden van lezingen, exposities en familieopstellingen, maar ook aan het maken van klassieke muziek. Alles gebaseerd op verbinding met elkaar. Mijn kunst is de energie die alles bij elkaar brengt”, laat Jan Tervoort desgevraagd weten. 

De officiële opening vindt zondag 15 oktober plaats, hetgeen gepaard gaat met de kunstexpositie De Weg! Tervoort: “Deze expositie is een kleine stap naar een ander soort interactie met de wereld om ons heen waardoor je in staat bent een nieuw soort rust te ervaren.” Hij heeft de expositie doelbewust De Weg! genoemd, omdat het de weg illustreert die Jan Tervoort zelf aflegde om daar te komen waar hij nu is. 

Onderscheidend

“Toen ik 25 jaar terug begon met het maken van kunstwerken wilde ik onderscheidend zijn en anders dan alle anderen. Ik werd meteen genomineerd als kunstenaar door de Saatchi Worldwide. Ik was op de goeie weg zou je kunnen denken. Maar vanaf dat moment ging het eigenlijk mis”, blikt de kunstenaar terug. “Ik werkte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, vaak zeven dagen per week en nooit was ik echt tevreden over mijn werk. Een internationale kunstagent ging mijn werk verkopen in Londen, New York en Hong Kong en gaf me opdrachten. Het leek geweldig maar het voelde zielloos. ‘Jij gaat internationaal doorbreken’, zeiden vrienden en verzamelaars van mijn werk maar dat gebeurde niet echt.”

Jan Tervoort wilde het hoogste bereiken. “Alles ging en moest snel, snel, snel waardoor ik voorbij ging aan de essentie. Ik hoorde mensen wel zeggen dat ze mijn werk enorm waardeerden maar dat drong toch niet helemaal tot me door. Ik was, zonder het te beseffen, de weg kwijt. Totdat ik ging inzien dat mijn weg zich elke dag aandient en ik deze alleen maar hoef te volgen. Ik noem het ‘de weg van medemenselijkheid’. Het begon bij mij met een andere manier van denken over de mensen om mij heen. Ik zag dat mijn leven altijd over mezelf gaat. Hoe ik me voelde, of ik goed mijn best deed, over wat ik wilde bereiken, over goed en slecht, over mijn werk et cetera. Ik vond dat normaal. Mijn leven gaat toch over mij?” 

Niets was echter minder waar. Jan Tervoort: “Mijn leven gaat over mijn betekenis voor anderen. Het lijkt een klein verschil maar de uitwerking is enorm. Verlichtend ook. Door mijn omgeving centraal te stellen ben ik anders naar mijn omgeving gaan kijken. Ik zie opeens veel meer dan vroeger en durf meer te vragen dan vroeger.”

Schuren

Een belangrijke verandering in Tervoort’s werk kreeg vorm toen een medekunstenaar hem vroeg om een werkruimte in zijn atelier. “De volgende dag bracht hij zijn gereedschappen waaronder een prachtige schuurmachine. ‘Ja hoor, je mag ‘m gebruiken’, zei hij. Toen werd hij werd ziek en liet twee maanden niets van zich horen. Na twee weken kreeg ik het idee om mijn werk te gaan schuren. Dat had ik al eerder gedaan maar nooit met de juiste schuurmachine zoals me al snel duidelijk werd.”

Jan Tervoort werkt kunstwerk over kunstwerk. Dat gebeurde negen van de tien keer want hij was niet snel tevreden. “Soms bestaat het eindresultaat daardoor uit wel vijftien lagen. Veertien onzichtbare kunstwerken dus! Met de nieuwe schuurmachine schuurde ik laag voor laag de door mij afgekeurde kunstwerken naar de oppervlakte. Mijn laatste kunstwerken transformeerden zich daardoor tot een prachtige mix uit het verleden. Doordat ik open stond voor de vraag van een medekunstenaar werd mijn werk opgetild naar een niveau waar ik nog niet eerder ben geweest en waarvoor ik heel dankbaar ben.”

Andere kijk op kunst

Mede daarom wil Jan Tervoort van de Meidoornschool een interactieve creatieve ruimte maken waarin vragen vrij staat voor iedereen die van betekenis wil zijn voor anderen. “Zondag 15 oktober om 11.00 uur openen we officieel, wie eerder wil binnenlopen is welkom. Ik hoop dat jullie allemaal komen kijken. Ik beloof je in ieder geval een andere kijk op kunst”, belooft Tervoort. De expositie De Weg! is zondag 15 oktober van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Locatie: de tot galerie omgetoverde Meidoornschool aan de Meidoornstraat in Volendam (Naast Volendam stadion).

Jan Tervoort.