Kunstmaand gaat op de Recycle tour

Nieuws
Tal van unieke exposities in oktober tijdens de Kunstmaand.
Tal van unieke exposities in oktober tijdens de Kunstmaand. (Foto: Babiche Tervoort)

EDAM-VOLENDAM - Voor de derde maal staat de maand oktober in het teken van kunst, kunstenaars en erfgoed in Edam, Volendam en de Zeevang. Dit jaar gaan creativiteit en milieubewustzijn hand in hand. Kunstenaars, artiesten, culturele organisaties, horeca en andere ondernemers hebben het thema ‘Recycle!’ omarmd en een programma neergezet vol kunstzinnige verrassingen en ontdekkingen.  

Deelnemers nemen het thema de ene keer heel letterlijk door de waarde van ‘afgedankte’ producten te laten zien en afvalmaterialen nieuw leven in te blazen. Maar je zult ook vrije en abstracte interpretaties tegenkomen in de Kunstmaand, waar de verbeeldingskracht de vrije loop krijgt. 

Ontdekkingstocht

Kunstwerken in alle vormen spelen de hoofdrol in exposities op bijzondere plekken door de hele gemeente; van open ateliers in Edam, de 2-daagse kunstroute Kunst Kijken Volendam tot en met de beroemde Spaander collectie en de Historische Vereniging Warder. Dat kunst leeftijdloos is, kun je zien in De Breek bij de bijzondere presentatie van het binnenschools workshoptraject met als inspiratie kunstenaars uit de tijd van Dik Trom en de kleurrijke vogels op de vier zeilen van de Etersheimerbraakmolen.

Muziek en theater 

Zin in een avondje muziek en theater? Singelfestival Edam trapt de Kunstmaand net als vorig jaar af met een fantastische selectie artiesten op 29 en 30 september. In het atelier van Gea Karhof speelt Music Edam op 29 oktober tussen haar kunstwerken. In PX Volendam heb je volop keuze uit liveoptredens en theatervoorstellingen voor de allerkleinsten en in Edam kun je met de hele familie naar het Nederlands Marionettentheater.

Lezingen

Op verschillende manieren komen beeld, woord en geluid samen, bijvoorbeeld in een Ode To Winnie in De Harmonie op 12 oktober en op 15 oktober in het Edams museum in een wisselwerking tussen een conservator en een fotograaf die op eigen wijze inzicht geven op de menselijke levensloop. Verder staan kunstenaars en kunststromingen centraal in lezingen van o.a. Jannig Kwakman in de bibliotheek in Edam en Volendam. 

Doen en ontdekken

De Kunstmaand biedt ook veel doe-activiteiten voor jong en oud. Ga aan de slag met oude boeken of maak je eigen kleding en sieraden van oude materialen in de Kerk van Middelie op 14 en 15 oktober. Verder kun je meedoen aan workshops met je (klein)kinderen en bijvoorbeeld samen zonnevangers maken van oude materialen in de kerk van Beets op 8 oktober of ga naar de Broederij in Volendam, waar je zelf kunt experimenteren met verschillende materialen. 

Kijk voor alle activiteiten en exacte data op: kunstmaandedamvolendam.nl