PVV ook grootste in Edam-Volendam, in Waterland gaan PVV en GL-PvdA bijna gelijk op

Nieuws
Stemgerechtigden brengen hun stem uit in de Gemeente Waterland in dorpshuis De Nieuwe Boet.
Stemgerechtigden brengen hun stem uit in de Gemeente Waterland in dorpshuis De Nieuwe Boet. (Foto: Evert Ruis)

WATERLAND/EDAM-VOLENDAM – In Edam-Volendam is ook de PVV de grote winnaar van de verkiezingen. In Waterland gaan PVV en GL-PvdA bijna gelijk op. Toch wint ook Wilders in Waterland met 21,4 procent van de stemmen tegen 19,6 procent voor GL-PvdA.

42,9 procent van de inwoners uit Edam-Volendam bracht zijn stem uit op Wilders. De VVD haalde 14,6 procent van de stemmen binnen, een verlies dus hier ook voor de VVD. NSC kreeg 9,8 procent van de stemmen in Edam-Volendam, bijna even veel als de BBB met 8,3 procent en nieuwkomer NSC met 9,8 procent van de stemmen. GL-PvdA behaalde 8,3 procent van de stemmen in Edam-Volendam. Enkele andere voorlopige uitslagen: FVD: 3,5 procent, D66: 3 procent.

In Waterland doet GL-PvdA het een stuk beter. Hier behaalde de partij 19,6 procent van de stemmen. Maar De PVV blijkt ook hier de grootste met 21,4 procent van de stemmen. De VVD behaalde in Waterland 19 procent van de stemmen. Nieuwkomer NSC behaalde 9,9 procent van de stemmen. Enkele andere voorlopige uitslagen: D66: 6,6 procent, BBB 6,4 procent, CDA 3,3 procent, PVDD 3 procent.

Opkomstpercentage was in Edam-Volendam 86,4 procent en in Waterland 86,2 procent.