IJsbruiloft op Marken

Uitgaan
Afbeelding
(Foto: Harm Joris ten Napel)

MARKEN - Hoewel de temperaturen anders doen verwachten, viert Marken op zondag 17 september een heuse IJsbruiloft. Tijdens dit unieke dorpsfeest worden op Marken de kleurrijke klederdracht en eeuwenoude (eiland) tradities gevierd.

De Marker klederdracht kent vele nuances

“De IJsbruiloft is geen echte huwelijksvoltrekking, maar een nagespeelde ceremonie”, legt Marieke Zeeman namens de organisatie uit. “Een feestelijk samenzijn waarmee wij de kennis en achtergronden van onze dracht overdragen aan volgende generaties. Het wordt al eeuwenlang gevierd. Van oorsprong alleen bij de juiste winterse omstandigheden van voldoende ijs in de haven. Bij strenge vorst had het dorp daarmee iets om ‘warm’ voor te lopen.”

Utopie

In 1963 had de laatste IJsbruiloft écht op het ijs van de Marker Haven. Dit scenario lijkt inmiddels helaas een utopie. Maar om de traditie te eren is het evenement ook uitgenodigd op andere locaties. Zo werd in 1919 al een Marker IJsbruiloft opgevoerd in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem, in 1995 op het ijs van de Jaap Eden Baan Amsterdam en in 2013+2014 in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. In 2019 vond voor het eerst weer een IJsbruiloft plaats op Marken zelf. Echter door uitblijven van een strenge winter is uitgeweken naar september en toepasselijk het terrein van de plaatselijke IJsclub.

Levend houden

Dit jaar vindt de Marker IJsbruiloft plaats op zondag 17 september. Vier enthousiaste initiatiefnemers (Jannetje Schouten, Neeltje Boneveld, Tess Zondervan en Marieke Zeeman) hebben voor de organisatie de handen ineen geslagen met Vereniging Historisch Eiland Marken (Marker Museum), IJsclub Marken, Marker Evenementen Stichting, Christelijke Muziekvereniging Juliana en Dorpshuis Het Trefpunt. Samen met diverse vrijwilligers proberen we ons cultureel erfgoed levend te houden en kennis over te dragen zodat het ook voor volgende generaties behouden blijft. De IJsbruiloft wordt dus niet als show voor toeristen georganiseerd maar vooral voor de eigen dorpsgenoten.

Verschillende varianten

De voorbereidingen zijn in volle gang en de ruim 250 deelnemers zijn druk met het compleet maken van hun dracht. De Marker klederdracht kent vele nuances en zo zijn er rondom het huwelijk vier fasen met kleding voor het (aanstaande) echtpaar. 17 september zijn er daarom vier ‘gelegenheids’-bruidsparen en ruim 250 bruiloftsgasten in de verschillende varianten van de Bruidsdracht aanwezig.

Programma

Het programma bestaat uit een optocht door Marken en ceremonie met aansluitend feest op de IJsbaan. Het terrein van de ceremonie is tijdens het evenement alleen toegankelijk voor mensen in klederdracht. Publiek is welkom langs de route van de optocht en in het publieksvak op de IJsbaan. De afterparty met coverband ‘Postman & The Ramblers’ is gratis toegankelijk voor iedereen. Bezoekers kunnen parkeren op de gemeentelijke parkeerplaats aan het begin van Marken.13.00 uur: deelnemers verzamelen in Dorpshuis Het Trefpunt, 13.30 uur: optocht door het dorp,14.15 uur: ceremonie op de IJsbaan mmv Chr. Muziekvereniging Juliana, 16.30 uur: afterparty op de IJsbaan 20.00 uur: einde.

IJsbruiloft in 1963.
IJsbruiloft in 2019.