Orgelfestijn in Edam

Uitgaan
De Grote Kerk in Edam.
De Grote Kerk in Edam. (Foto: aangeleverd)

EDAM - Het laatste concert plaats in het kader van het Waterlands Orgelfestijn 2023 vindt woensdag 20 september plaats. Dit slotconcert wordt gegeven in de Grote Kerk te Edam door Tjeerd van der Ploeg. 

Het Edammer orgel is gebouwd in twee etappes, in de jaren 1663 respectievelijk 1716. Deze enigszins uiteenlopende jaartallen staan garant voor het karakter van dit orgel: zowel 17e-eeuwse als 18e-eeuwse muziek klinkt er prachtig! Het concert op 20 september heeft een sterk Italiaans karakter en dat terwijl er slechts één werk van Italiaanse bodem tot klinken komt. 

De invloed van het moderne Italiaanse Madrigaal, (ontwikkeld rond 1600, waarbij de gezongen tekst de muzikale uitdrukking bepaalde) werkte door tot in de instrumentale muziek. Verreweg de belangrijkste figuur in dit verband, betreffende de klaviermuziek, was Girolamo Frescobaldi (1583-1643). Hij modelleerde zijn Toccata’s naar de nieuwe stijl van het Madrigaal. Johann Jakob Froberger, vanaf 1637 hoforganist te Wenen, studeerde een poosje bij Frescobaldi en was één van de verspreiders van deze stijl. Temeer omdat hij vele reizen maakte onder meer naar Parijs en Londen. Muziek van onder anderen Froberger, Cabanilles, Kerll, Muffat en Zipoli. 

Aanvang is om 20.00 uur en de toegang is 12 euro. www.orgelkringwaterland.nl