Festiviteiten Slag op de Zuiderzee gaan door

Uitgaan
Marten Horjus als Cornelis Dirkszoon.
Marten Horjus als Cornelis Dirkszoon. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - De Slag op de Zuiderzee is in juli in Monnickendam inmiddels gevoerd. Iedereen heeft kunnen zien hoe de Watergeuzen de Spanjaarden versloegen en hoe de Spaanse opperbevelhebber Bossu gevangen is genomen en berecht. Daarmee waren de feestelijkheden rondom de Slag nog niet ten einde gekomen. In augustus vonden de Gamedayz plaats en ook september en oktober staan nog bol van de activiteiten. Met een loterij hoopt de organisatie van de Slag het laatste beetje geld dat nog nodig is binnen te halen.

De organisatie van de Slag op de Zuiderzee kijkt met een goed gevoel terug op afgelopen zomer. Voorzitter Gerard Meij: “We hebben geprobeerd om verschillende activiteiten te organiseren om het zo een feest voor iedereen te laten zijn. Als we kijken naar de opkomst en de positieve reacties dan mag je zeker van een geslaagd feest spreken.” En de festiviteiten gaan nog door. Meij: “We zijn druk bezig met de organisatie van het slotweekend in oktober en ook in september staat er nog veel op de rol.”

Activiteiten 

Terug van weggeweest is de filmavond op het water. Donderdag 14 september kan op het water tussen het Zonnepad, het Weezenland en Rozendaal vanaf een eigen bootje een film bekeken worden. Filmliefhebbers zonder bootje kunnen de film gewoon vanaf de kant bekijken. Aankomend weekend – vrijdag 15 en zaterdag 16 september - is er de volksopera ‘De Spanjolen’ waar lokale operasterren schitteren in de Grote Kerk opgevoerd. Ook vinden in september nog wat lunches plaats voor ouderen in de dorpskernen van Ilpendam en Marken.

Muzikale optredens

Het feestjaar wordt officieel afgesloten in het weekend van 6, 7 en 8 oktober. “Deze data liggen dicht bij de oorspronkelijke data waarop de Slag heeft plaatsgevonden en daarmee vonden we dit een gepast tijdstip om het jaar af te sluiten”, aldus Meij. Vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober zijn er muzikale optredens in de binnenhaven. Er komt daar een ponton waarop artiesten en bands uit de regio gaan optreden. De officiële sluiting van het feestjaar is op zondagmiddag in de Grote Kerk. Dan zal in ieder geval Cornelis Dirkszoon zijn ambtsketen weer teruggeven aan burgemeester Marianne van der Weele. Meer informatie over dit slotweekend volgt nog via de facebook pagina’s Je bent Monnickendammer als, Slag op de Zuiderzee, op de website www.slagopdezuiderzee2023.nl en in het Streekblad.

Loterij 

Met de eerdere sponsering door lokale ondernemers, bijdragen uit fondsen en van de gemeente en provincie en natuurlijke met de verkoop van toegangspunten is voldoende geld opgehaald om het grootste deel van komende activiteiten te bekostigen. Om het laatste beetje financiering dat nog nodig is bij elkaar te krijgen is een loterij georganiseerd. Met de loterij zijn geldbedragen te winnen van €50,- tot €450,- (uitgekeerd in Waterlandbonnen). Loten zijn €5,- p/st (5 loten voor € 20, =) en zijn verkrijgbaar bij de NIMO, het SPW (VVV-kantoor) en HairCare aan de binnenhaven. Door één of meerdere loten te kopen maakt men dus niet alleen kans op een mooie geldprijs, maar ook de activiteiten die nog volgen financieel mogelijk. In het slotweekend vindt de trekking van de loterij plaats. De uitslag is vanaf 9 oktober te vinden op de website: www.slagopdezuiderzee2023.nl