Onbegrip over sluiting kinderhartcentra Noord-Nederland

Zorg
UMCG: "Deze beslissing kan desastreuze gevolgen hebben voor duizenden zieke kinderen."
UMCG: "Deze beslissing kan desastreuze gevolgen hebben voor duizenden zieke kinderen." (Foto: Adobe Stock)

Drie kinderhartcentra in Groningen, Amsterdam en Leiden moeten gedwongen de deuren sluiten. Dit betekent dat er alleen nog in Utrecht en Rotterdam kinderhartoperaties worden uitgevoerd. 

Hugo de Jonge nam dit besluit op de valreep van zijn vertrek als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zijn opvolger Ernst Kuipers heeft laten weten dat dit niet zal worden teruggedraaid. De kinderhartcentra leggen zich hier niet bij neer en spreken van een ‘onbegrijpelijke beslissing’. 

Expertise bundelen

Om goede zorg te garanderen, wil het ministerie van Volksgezondheid de centra voor kinderhartchirurgie concentreren in Rotterdam en Utrecht. Hiermee wordt de expertise ‘gebundeld’. Wanneer een ziekenhuis vaker operaties uitvoert, zou dit de kwaliteit ten goede komen. Volgens De Jonge waren de patiëntaantallen te laag om in alle vier de centra aan de kwaliteitsrichtlijnen te kunnen voldoen. 

Online petitie

De kinderhartcentra spreken dit tegen en geven aan teleurgesteld te zijn. In een online petitie, die inmiddels meer dan 250.000 keer is ondertekend, schrijft het UMCG: “Deze beslissing kan desastreuze gevolgen hebben voor duizenden zieke kinderen en volwassen hartpatiënten in Noord-Nederland. De zorg in het noorden verdwijnt en er mist een concrete en volledige onderbouwing waarop dit besluit is gebaseerd. De expertise die in vijfenzeventig jaar is opgebouwd wordt zo in één keer tenietgedaan. Zieke kinderen met chronische aandoeningen kunnen in de toekomst niet meer rekenen op integrale kindzorg in Noord-Nederland.” 

Juridische stappen

Ook ouders van kinderen met hartafwijkingen zijn verontwaardigd over het besluit en gaan in protest. Ze vertellen dat het niet om één ritje, maar om heel veel bezoeken gaat. “Als je vanuit Noord-Nederland continu naar Utrecht of Rotterdam moet reizen, is dat een enorme belasting voor ouders en kinderen.” Bestuursvoorzitter Douwe Biesma van het LUMC bereidt juridische stappen voor om de sluiting van de kinderhartcentra te voorkomen. Dit vertelt hij aan medisch vakblad Zorgvisie. “Als het nodig is, gaan we zeker naar de rechter.”