2e Walk of Peace Enkhuizen coronaproef

Algemeen
Louise Kooiman bij waterpoort Oude Gouwsboom waar een gedicht over kindvluchtelingen wordt voorgelezen.
Louise Kooiman bij waterpoort Oude Gouwsboom waar een gedicht over kindvluchtelingen wordt voorgelezen. Foto: Aangeleverd

“Samen wandelen is een goede manier om met elkaar van gedachten te wisselen over vrede en hoe we met elkaar om willen gaan.” Louise Kooiman is voorzitter van de Raad van Kerken Enkhuizen en medeorganisator van de tweede Walk of Peace die zondag 20 september plaatsvindt.

Landelijk wordt de Walk of Peace al sinds 2006 georganiseerd, aldus Kooiman. In Enkhuizen dit jaar voor de tweede maal. Doel is je met elkaar (over grenzen) te verbinden. Kooiman: “De wandeling wordt niet alleen vanuit de kerken georganiseerd; we zoeken bewust de verbreding op. Veel organisaties, zoals 4 en 5 mei anti-discriminatie comité, Welwonen, taalcafé en IJsselzand, en de moskee, doen mee.”

Buurman

Het idee is om echt met elkaar in gesprek te gaan, vertelt Kooiman. “Wandelen is daarvoor een perfect middel, het is ongedwongen en je bent samen. Al lopend ga je met elkaar in gesprek. Naast verbinding en ontmoeting gaat het ook om bewustwording en met elkaar nadenken over hoe je in het groot en klein vrede kunt realiseren. Dat kan variëren van wil je als land een missie sturen of hoe ga je om met je buurman? Op welke manier kom je tot een vreedzame samenleving en wat heb je daarvoor nodig.”

Verschillende achtergronden

Tijdens de wandeling krijgen deelnemers gespreksvragen voorgelegd. Voorbeelden hiervan zijn: Hoe kun je er voor elkaar in Enkhuizen zijn en in je eigen omgeving? Wat is jouw wens voor een vreedzame samenleving in Enkhuizen? en: Wat is voor jou belangrijk in herdenken? Maar ook: kun je vrede leren? en wat vind je van de uitspraak: Nederland is vol?

Kooiman: “Ik hoop dat veel mensen van verschillende culturen, levensovertuigingen en met verschillende achtergronden meedoen. In vrede samenleven willen we toch allemaal. Het hoeven ook niet altijd diepgravende gesprekken te zijn. Je kunt ook praten over iets wat je heel erg bezighoudt.”

Vrede verbindt over grenzen

De wandeling van 4,5 kilometer loopt langs diverse plekken in de stad waar ondere meer muziek wordt gemaakt, een verhaal wordt verteld of kunst valt te bezichtigen. Er kan tussen 13.00 en 13.30 uur worden begonnen op verschillende locaties om deelnemers te spreiden vanwege het coronavirus. Startlocaties zijn onder andere de Zuiderkerk en IJsselzand. Deelnemers wandelen in eigen tempo. Voor meer informatie zie 4en5meienkhuizen.nl en kerkpleinenkhuizen.nl.